Yunanistan'ın Ayasofya hazımsızlığı sürüyor

Yunanistan'ın Ayasofya hazımsızlığı sürüyor

İstanbul'un fethinin sembolü" Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nin yeniden ibadete açılmasını hazmedemeyen Yunanistan yeni bir provokasyona kalkıştı

Yunanistan, Çin'de toplanan Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) heyetine Ayasofya ve Kariye camilerinin Dünya Mirası Listesinden çıkarılması için teklifte bulundu. 

Komite, Ayasofya ve Kariye camilerinde yapılan değişiklik sebebiyle Türkiye'den rapor istedi. Heyet, 1 Şubat 2022 tarihine kadar Ankara'ya süre tanıdı. Ayasofya'nın camiye çevrilmesinin etkileri konusunda 'derin endişe' duyduğunu belirten Komite, Türkiye'nin Ayasofya ve Kariye müzelerinin statüsünü değiştirme niyeti hakkında Komite'ye bilgi vermemesi ve diyalog kurmamasından derin üzüntü duyduğunu da ifade etti. 

Türkiye'den alınacak olan raporun inceleneceği ve gerekli görülmesi durumunda 'Dünya Mirası Listesi'nden Kariye ve Ayasofya camilerinin çıkarılabileceği belirtildi. 21 ülkenin katılımıyla gerçekleşen toplantıya Yunanistan gözlemci olarak katıldı.

Skandal karar, İstanbul demekten kaçınan Yunanistan ve Mısır'ın teklifiyle 'Konstantinopolis'teki Dünya Mirası Alanları ile ilgili 44'üncü Oturum'da alındı. Yunan basını, alınan kararın Yunanistan tarafı için 'tatmin edici' olduğunu yazdı. Karardan memnun olduklarını belirten Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Mısırlı mevkidaşı Sameh Soukri ve Rum yetkililere teşekkür etti. Dendias "Mısır çabalarımızda kilit rol oynadı" açıklamasında bulundu.

Türkiye 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.