Yemek yerken bir şey izleyen çocukları bekleyen tehlike

Yemek yerken bir şey izleyen çocukları bekleyen tehlike

Obezite, yeme problemleri, dijital bağımlılık, algı bozuklukları... Çocuklarda artan bu tür problemlerin kaynağında kuşkusuz ekrana aşırı maruz kalmak yatıyor.

Özellikle zor yemek yiyen çocukları beslerken dikkat dağıtmak için bir şeyler izlemelerine izin vermek, bu tür tehlikeleri artırıyor.

Neredeyse bütün aileler çocuklarının ekranla çok vakit geçirdiğinden yakınıyor. Dikkatlerden kaçan gerçekse, çocukların alışkanlık edinirken ebeveynlerini örnek aldığı.

Eğer yemek yerken bir şeyler izlemeyi seviyorsanız, çocuğunuzun da aynı davranışı göstermesine şaşırmamalısınız. Ancak yemek yerken bir çocuğun ekrana maruz kalmasıyla yetişkinin kalması farklı sonuçlar doğruyor.

EBEVEYNLER EKRANLARI ÇOCUK BAKICISI OLARAK GÖRÜYOR

Bu farklılıklara ve nasıl engellenebileceğine geçmeden önce, TRT Çocuk Uzman Yardımcısı Sena Avcılar Esen, çocuk ekran ilişkisinde ebeveynlerin rolünü bize anlatıyor:

"Ebeveynler ekranları çocuk bakıcısı olarak görüyor. Dahası çocuğun oyalandığını düşünerek onların gelişiminin olumsuz yönde etkileneceğini göz ardı ediyorlar. Bebekler ellerinde sürekli telefon olan ebeveynleri gördüklerinde hem bir sosyal öğrenme süreci yaşıyor, hem de ebeveynlerinden onlara aktarılan iletişim biçimini ediniyorlar. Çocuklar ailelerini örnek alarak ekran karşısında yemek yiyorlar. Araştırmalar da bunu doğrulamaktadır.

EKRAN OBEZİTEYİ TETİKLEYEBİLİYOR

"Ekrana uzun süre maruz kalan çocuklar daha az hareket ediyor ve az hareket etmek ise obeziteyi tetikleyebiliyor. Yapılan araştırmalarda ergenlik dönemi öncesinde günde 3 saatin üzerinde ekran başında zaman geçmenin, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu ile ilişkili olduğu bulunmuştur.

Okul öncesi dönemde ekrana maruz kalmanın ise obezite ile ilişkili olduğu bulunmuştur. Çok uzun süre (5 saat üzeri) ekrana maruz kalan 5-10 yaş arasındaki çocukların, günde 2 saat maruz kalan çocuklara göre kilo artış riskinin beş kat daha fazla olduğu görülmüştür.

EKRAN ÖNÜNDE YEMEK TOKLUK HİSSİNİ ENGELLİYOR MU?

Peki, ekran önünde yemek neden obeziteyle bu denli ilişkili? Sena Avcılar bu durumu tokluk hissinin kaybolması olarak açıklıyor ve çocukların yediği şeye odaklanamadığını anlatıyor:

"Açlık ve tokluk hissinin farkına varamıyorlar. Çocukların böylece ne yediklerini ve neyi ne kadar yediklerini fark edememeleri obeziteyi tetikleyici bir etken olarak karşımıza çıkıyor. Ekran karşısında yemek yeme çocuklar için dikkat dağıtıcı bir etken olarak görülmektedir. Ekrana maruz kalmak çocuklarda uyku süresinin kısalmasına sebep olmaktadır. Kısa uyku süresi ve buna bağlı olarak da düşük uyku kalitesi çocuklarda, açlık hissetmeye ve iştahta artışa sebep olmaktadır. Böylece kısır döngüye giren çocuklar düşük uyku kalitesi sonucunda daha fazla açlık hissederler. Çocuklar ekran karşısında yedikleri için miktar olarak daha fazla besin tüketirler. Bu döngü sonucunda da çocuklarda aşırı kilo artışı ve obezite tetiklenir.

Araştırmalara göre ekran karşısında hiç yemek yemeyen veya çok ender olarak yemek yiyen çocukların cips ve soda tüketimi daha azdır. Ekran gibi dikkat dağıtıcı unsurlar olmadığı zamanlarda, çocuklar ne yemek istediklerine karar verebildiklerinde ve kendi porsiyonlarının miktarını belirleyebildiklerinde daha kolay beslenmekte, besinleri reddetme oranları azalmakta ve sevmedikleri besinler hakkında daha az şikayette bulunmaktadır."

trthaber

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.