Okul formaları ve kaynak kitaplar rant kapısı mı?

Okul formaları ve kaynak kitaplar rant kapısı mı?

Okullar açıldı aynı dertler tekrar gündeme geldi. Birinci dert: Piyasada aynı özellikteki kıyafetlere okul logosu ekleyerek belli mağazaların fahiş fiyatla satması. İkinci dert: Fahiş fiyatla satılan kaynak kitaplar...

Hem gelir kapısı haline gelen 'zorunlu kıyafet uygulaması' hem de öğretmenlerin 'kaynak kitap' istemelerinin aileleri zorda bıraktığını belirten Batman Eğitimciler Cemiyeti Başkanı Hamdin Aslan, yetkililere çağrıda bulundu.

Genel itibariyle ülkede velilerin büyük çoğunluğunun tamamen serbest bırakılan bir kıyafet yerine belli bir kıyafet seçimine destek verdiğini belirten Aslan, ancak alandan gelen en önemli şikayetlerden birinin de belirlenen kıyafetin her yerden alınmasının zorlaştırılarak bu sektörün bir rant haline gelmesi olduğunu söyledi.

Eğitimciler Cemiyeti olarak, okul idaresi ve okul aile birliğince belli bir kıyafetin belirlenmesinin ülke gerçekliğine daha uygun olacağı kanaatinde olduklarını vurgulayan Aslan, ancak belirlenen kıyafetin sadece belli bazı satıcılarda olmaması ve bunun rant haline gelmemesi gerektiğini vurguladı.

Aslan, "Bunun için de belirlenecek kıyafete aileler birçok yerde ulaşabilir olmalıdır ve okullar bunu bir gelir kapısı olarak görmemelidir." dedi.

Öğrencilerden istenilen kaynak kitap sorununa da değinen Aslan, Milli Eğitim Bakanlığının, okullarda öğretmen ve öğrencilere dağıtımı yapılan ders kitapları ile Bakanlığın hazırladığı yardımcı kaynakların dışındaki diğer materyallerin okullarda reklam ve tanıtımları ile öğrencilerden istenilmesini yasakladığını belirtti.

Yasaklama ile ilgili her yıl defaatle çeşitli açıklamalar yapılarak uyarılarda bulunulduğunu dile getiren Aslan, hatta bazı yerlerde soruşturma açılarak cezai müeyyide bile uygulandığı halde neden bu sorunun bir türlü çözüme kavuşturulmadığına anlam veremediklerini kaydetti.

"ÜCRETSİZ DAĞITILAN KİTAPLAR İÇERİK OLARAK ZENGİNLEŞTİRİLMELİ"

Ek kaynak sorununun çözümünün, yasaklama ve cezai müeyyide yerine sorunun kaynağına inilerek çözülebileceğini ifade eden Aslan, şöyle devam etti:

"Öğrencilere ücretsiz dağıtılan ders kitapları yetersiz olması ve özensiz hazırlanması nedeniyle kitaplardaki nitelik sorununu ortaya çıkarmaktadır. Bu konuda şikâyetler bize gelmektedir. Kaynak kitap sorununun ücretsiz dağıtılan kitapların içerik olarak zenginleştirilmesi ve daha nitelikli hale getirilmesi ile çözülebilecektir. Ayrıca kaynak kitap istenilmesinin nereden kaynaklandığının bilimsel olarak tespit edilmesi ve ona göre nitelikli ders kitapları hazırlanması gerekmektedir."

Yardımcı kaynak kitap talebinin aileleri mağdur ettiğine işaret eden Aslan, kitapların nitelikli hale getirilmesi durumunda kaynak kitaba ihtiyacın kalmayacağına işaret etti.

Aslan, "Bu konuda Milli Eğitim Bakanlığı'nın eğitimin paydaşlarıyla istişare içinde olması, tespit ve önerileri dikkate alması ve gereğinin yapılması için mevzuya ciddiyetle yaklaşılması gerekir. Dağıtılan kitapların kalitesinin kaynak kitaba ihtiyaç bırakmayacak şekilde artırılması için çalışmalar başlatılmasının gerektiği kanaatindeyiz." dedi.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.