Çocukların gelişiminde ‘3T’ engeli

Çocukların gelişiminde ‘3T’ engeli

Uluslararası pek çok çalışma, 0-6 yaş arası çocuklar üzerindeki olumsuz etkilerini ortaya koyuyor

Bu tehlikeye dikkat çeken Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, teknolojik aletlerin anneler tarafından ucuz bakıcılar olarak değerlendirildiğini kaydetti. Tableti çocuğun eline verdikten sonra annenin kendi işlerini tamamladığını, bu sürede çocuğun bu aletlere oynayarak saatler geçirdiğini söyleyen Tarhan, “Bu süre zarfında çocukta hiç ağlama ve ses yok. Anne bütün işlerini yapıyor. Bu etkiler üzerine araştırmalar yapıldı. Hatta bu çalışmalardan önce bazı vakalar tespit ettik. Adı ‘Klip Sendromu.’ Bu çocuklar 4 yaşına geldiği halde konuşamıyorlardı. Çünkü çocuk bütün gün televizyonda klip  izliyor. O klipleri seyreden çocuk gülüyor, oynuyor, çok rahat vakit geçiyor” dedi.

0-3 yaş için tehlikeli

Televizyon başta olmak üzere ekranların 0-3 yaş arasındaki çocuklarda olumsuz etkileri olduğunu aktaran Tarhan, “Daha önce çocuğa yemek yedirirken yakınları onu oyunlarla oyalamaya çalışırdı. Şimdi televizyonda reklamları açıyorlar, sesini yükseltiyorlar. Çocuk onunla ilgilenirken ağzına yemeği koyuyorlar. Bir müddet sonra çocuk bunu şiddetle istiyor, o olmadığı zaman krize giriyor. Özellikle 0-3 yaş arasındaki çocuklara tablet vermek, televizyon izlettirmek çocuğu alıp Sarayburnu’ndan denize atmak gibidir. O derece tehlikelidir” uyarısında bulundu.

3T’nin özellikle bu dönemdeki çocukların gelişimi üzerindeki olumsuzluklarına da değinen Prof. Dr. Tarhan, “Çocuğun zihinsel ve davranışsal gelişimine, sosyal değişimine etki ediyor. Sosyal performans tarama testleri bu çocuklarda düşük çıkıyor. Dil konuşma becerileri geç oluyor, anlıyorlar ama ifade edemiyorlar, kelime konuşamıyorlar, sözcük üretemiyorlar. Beynin sözcük üreten alanı gelişmiyor. İnce motor, kaba motor becerileri; sosyal ve öz bakım becerileri gelişmiyor. Böyle çocuklar yaşıtlarına göre geri kalıyorlar. Bu gibi tehlikeli durumlar nedeniyle yakın bir gelecekte ‘Çocuklar için zararlıdır’ uyarısı yer alacak. O noktaya doğru gidiyoruz” diye konuştu.

Çocuklara, 3 yaşına kadar bu aletlerin hiç kullandırılmamasını, ondan sonra da belirli saatlerde kullanımına izin verilmesini öneren Tarhan, şunları söyledi: “Haftada en fazla 21 saati geçmeyecek şekilde kullanma öneriliyor. Çocuk, anne ve babayla iyi vakit geçiriyorsa tableti televizyonu hiç eline almıyor. Evde daha güzel, sıcak bir ortam var. Çocuk bağımlılık ilişkilerine girmiyor ve zararlardan korunuyor. O yüzden korunmak için özel olan, evin sıcak ortamı, aile ortamı ve fiziksel temastır.” 

Milliyet

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.