Bir babanın çocuğuna vereceği en güzel hediye annesini sevmektir

Bir babanın çocuğuna vereceği en güzel hediye annesini sevmektir

Çocuklarımızın her istediği yapılmaz ama her söylediği dinlenmeli. Baba çocuk savaşlarında kaybeden büyükler olur bu da unutulmamalı.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü Aile ve Dini Rehberlik Daire Başkanlığının Kur'an ve sünnet temelinde aile olma bilincini güçlendirmek, ailede hak ve sorumluluklar açısından babanın önemine dikkat çekmek amacıyla düzenlediği ‘Baba Okulu’ Seminerlerinin konuğu oldu.

Modernizmle birlikte aile yapısında yaşanan değişimlere dikkat çeken Tarhan, çekirdek aileyi model sunan modernizmin adeta harakiri yaptığını söyledi. Baba rolünün önemine de vurgu yapan Tarhan, ‘Baba evde patron değil lider olmalıdır.’ ifadelerini kullandı.

Diyanet İşleri Başkanlığında düzenlenen programa tüm il ve ilçe müftülüklerinden Aile ve Dini Rehberlik Büro/Merkez personeli de çevrim içi katıldı.

Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başlayan programın açılış konuşmasını Din Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Şaban Kondi yaptı.

Cumhuriyetimizin 100. yılı vesilesiyle ülkemiz ve insanlık için huzur ve barış temennisinde bulunan Kondi “Filistin'de tüm dünyanın gözleri önünde yaşanan zulüm ve insanlık dramı sebebiyle derin üzüntü duyuyoruz. Müslümanların selameti ve kurtuluşunu Rabbimden niyaz ediyorum." dedi. Baba olmanın getirdiği maddi ve manevi sorumluluklara değinen Kondi baba okulu projesinin tüm yurtta ilgiyle takip edildiğini belirtti.

Dr. Şaban Kondi'nin konuşmasının ardından katılımın yoğun olduğu programda Prof. Dr. Nevzat Tarhan ‘Çocuğun Kimlik Ve Kişilik Gelişiminde Babanın Rolü’ konulu konferans verdi.

PSİKOLOJİYİ İNŞA EDEN 3 PARAMETRE

Değişen dünyada aile ilişkilerinin de çok etkilendiğine dikkat çeken Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, insan psikolojisini inşa eden 3 parametre olduğunu söyledi. Bunları "Akıl, Beyin, Kültür" olarak ifade eden Tarhan, önceleri kültür aktarımını büyükler, anneanne, babaanne ve dedelerin yaptığını, günümüzde ise bunu medya, dijital medyanın yaptığını kaydetti.

MODERNİZM HARAKİRİ YAPIYOR

Modernizmle birlikte aile yapısında yaşanan ciddi değişimler olduğuna vurgu yapan Tarhan, dünyada tek kişilik hanelerin ve tek ebeveynli ailelerin artış gösterdiğini söyledi. Hane büyüklüğünün küçülmesiyle kırılgan hane sayısındaki artışa dikkat çeken Tarhan, modernizmin çekirdek aileyi model olarak sunduğunu, bunun aileye zarar verdiğini, modernizmin adeta harakiri yaptığını söyledi. Tarhan, Türkiye’de 2001 ile 2018 yılları dikkate alındığında evlilik sayısının yüzde 1,6 arttığını, aynı yıllar arasında boşanma oranının ise yüzde 54,8 arttığına dikkat çekti.

BABA EVDE PATRON DEĞİL LİDER OLMALIDIR

Sevgi, saygı, tutarlılık gibi faziletlerin çocuğun gıdası olduğunu belirten Tarhan, ebeveyni ile ilişkileri olumlu olan, babası tarafından kabul gören, söyledikleri dinlenen, ciddiye alınan ve onore edilen çocukların sağlıklı bir kimlik ve kişiliğe sahip olarak yetişeceğini vurguladı. Tarhan konuşmasına şöyle devam etti:

“Çocuk kendi hayatının bir anlamı olmasını, büyük ve önemli bir anlamın parçası olmayı ister. Ömrünü neyle ve ne uğruna geçireceğini çoğunlukla babadan öğrenir. Söylediklerimizden çok yaptıklarımızın çocukların hayatında kalıcı olduğunu unutmamalıyız. Baba evde patron değil lider olmalıdır. Lider ise ailesini gütmez, yol gösterir; korkutmaz, istek uyandırır; övgü beklemez, över; sevgi beklemez, sever."

BİR BABANIN ÇOCUĞUNA VERECEĞİ EN GÜZEL HEDİYE İSE ANNESİNİ SEVMEKTİR

"İyi bilim insanı, iyi iş insanı, iyi eş olmak yetmiyor iyi de baba olabilmek gerekiyor" diyen Tarhan, çocuk yetiştirmede anne baba arasındaki ilişkinin önemine vurgu yaptı. Tarhan, “Evin güvenli ve sıcak alan haline gelebilmesi için kuralları olmalı. Kuralsızlık belirsizliği getirir. Bu durum da kaygıyı tetikler. İçinde sevgi olan disiplin olan ev çocuklarımızın gelişimi için çok önemli. Çocuklarımızın her istediği yapılmaz ama her söylediği dinlenmeli. Baba çocuk savaşlarında kaybeden büyükler olur bu da unutulmamalı. Bir babanın çocuğuna vereceği en güzel hediye ise annesini sevmektir" dedi.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum