Bediüzzaman kedilerin Allah’ı zikrettiğini anlatıyor

Bediüzzaman kedilerin Allah’ı zikrettiğini anlatıyor

Bediüzzaman, kediler için “nasıl bu vazifesiz canavarcıklara mübarek denilir?” sorusunu şöyle cevaplıyor

ABD'de yapılan araştırma, internette kedi içerikli video izlemenin ve fotoğraflara bakmanın, stresi azaltmaya yardım ettiğini ortaya koydu.

Indiana Üniversitesi'nden Jessica Gall Myrick'in başını çektiği araştırmada, 7 bin kedi severe internette kedi içeriklerine bakarken nasıl etkilendikleri soruldu. Myrick, "Birçok insan kedi videosu izlemenin akademik araştırma için anlamsız olduğunu düşünebilir ancak çok sayıda insan bunu yapıyor" ifadesini kullandı. Computers in Human Behavior dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, insanlar kedi videoları izlerken negatif his ve düşünceleri azalıyor. Baş ağrıları ve üzüntüleri azalıyor.

Araştırma, internette kedi videolarına en çok tıklayan kedi sahipleri ve insanların 'çekingen' ve 'sıcak kanlı' kişiler olduklarını öne sürdü.

BEDİÜZZAMAN SAİD NURSİ VE KEDİLER

Bediüzzaman Said Nursi Hazretleri Risale-i Nur'da bir çok yerde kedilerden bahsedip ve onların zikirlerine dikkat çekiyor.

Bediüzzaman, kediler için “nasıl bu vazifesiz canavarcıklara mübarek denilir?” sorusunu şöyle cevaplıyor:

Hattâ birgün kedilere baktım.

Yalnız yemeklerini yediler, oynadılar, yattılar. Hatırıma geldi: “Nasıl bu vazifesiz canavarcıklara mübarek denilir?” Sonra gece yatmak için uzandım. Baktım, o kedilerden birisi geldi, yastığıma dayandı, ağzını kulağıma getirdi, sarih bir surette “Yâ Rahîm, yâ Rahîm, yâ Rahîm, yâ Rahîm“ diyerek, güya hatırıma gelen itirazı ve tahkiri, taifesi namına reddedip yüzüme çarptı. Aklıma geldi: “Acaba şu zikir bu ferde mi mahsustur, yoksa taifesine mi âmmdır? Ve işitmek yalnız benim gibi haksız bir muterize mi münhasırdır, yoksa herkes dikkat etse bir derece işitebilir mi?” Sonra, sabahleyin başka kedileri dinledim. Çendan onun gibi sarih değil; fakat mütefavit derecede aynı zikri tekrar ediyorlar.

Bidâyette hırhırları arkasında “Yâ Rahîm“ fark edilir. Git gide hırhırları, mırmırları aynı “Yâ Rahîm“ olur; mahreçsiz, fasih bir zikr-i hazîn olur. Ağzını kapar, güzel “Yâ Rahîm“ çeker. Yanıma gelen ihvanlara hikâye ettim. Onlar dahi dikkat ettiler, “Bir derece işitiyoruz” dediler. Sonra kalbime geldi: “Acaba şu ismin vech-i tahsisi nedir? Ve niçin şivesiyle zikrederler, hayvan lisanıyla etmiyorlar?”

Kalbime geldi: Şu hayvanlar çocuk gibi çok nazdar ve nazik ve insana karışık bir arkadaş olduğundan, çok şefkat ve merhamete muhtaçtırlar. Okşandığı vakit, hoşlarına giden taltifleri gördükleri zaman, o nimete bir hamd olarak, kelbin hilâfına olarak esbabı bırakıp, yalnız kendi Hâlık-ı Rahîminin rahmetini kendi âleminde ilân ile, nevm-i gaflette olan insanları ikaz ve “Yâ Rahîm“ nidâsıyla, kimden medet gelir ve kimden rahmet beklenir, esbap-perestlere ihtar ediyorlar."

BEREKET SEBEBİ

Bediüzzaman, bereketin sırrını da kedilere bağlar:

“... Bu bereketler, ya yanıma gelen hâlis dostlarıma ihsandır; veya hizmet-i Kur’âniyeye bir ikramdır; veya iktisadın bereketli bir menfaatidir; veyahut, “Yâ Rahîm, yâ Rahîm” ile zikreden ve yanımda bulunan dört kedinin rızıklarıdır ki, bereket sûretinde gelir, ben de ondan istifade ederim. Evet, hazin mırmırlarını dinlesen, “Yâ Rahîm, yâ Rahîm” çektiklerini anlarsın...”

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.