Yılmaz Güney'in 'Yol' filmine Risale-i Nur reklamı nasıl girdi?

Yılmaz Güney'in 'Yol' filmine Risale-i Nur reklamı nasıl girdi?

Yıllardır herkesin gözünde kaçmıştı... Risale Haber takipçisi Bilal Gülşen anında fark etti

Ahmet Bilgi-RİSALEHABER

Türkiye'nin en tartışmalı isimlerinden biri olan yönetmen ve oyuncu Yılmaz Güney’in en meşhur yapımlarından Yol filminin bir kesitinde Risale-i Nur'un çarpıcı cümleleri dikkat çekiyor.

Yol, senaryosu Yılmaz Güney tarafından yazılan, Şerif Gören tarafından yönetilen ve Tarık Akan'ın oynadığı bir film. Yurt dışında büyük ilgi gören film, Türkiye'de bir dönem yasaklanmıştı. 1982 Cannes Film Festival'inde büyük ödül Altın Palmiye'yi kazanmıştı. Bu ödülün Türk sinema tarihinde kazanılan en önemli ödüllerden birisi olduğu belirtilmektedir.

Gelelim filmde yer alan Risale-i Nur bölümüne. Urfa'nın Birecik ilçesinde Fırat nehrinin üzerinde yer alan köprüden geçen yolcu otobüsü içinde çocuklar türkü söylemektedir.

Şoförün oturduğu yerden otobüsün içini gördüğü aynanın hemen yanında Risale-i Nur'un en çarpıcı cümleleri yer almaktadır. 

Bediüzzaman Said Nursi Hazretlerinin Tabiat Risalesi'nde geçen cümlede kainatın yaratıcısının Allah olduğunu vurgulayan ifadeler yer alıyor. 

Tüm yolcuların görebileceği şekilde yazılan tablodaki cümleler ise şöyle yazılmış: "Tabiat bir sanattır sani olamaz. Tabiat bir nakıştır nakkaş olamaz. Tabiat bir  kanundur kudret olamaz. Tabiat bir kitaptır katip olamaz."

yol1.jpg

Orjinal cümle ise şöyle: "Tabiat bir san'at-ı İlâhiyedir, sâni olmaz. Bir kitab-ı Rabbânîdir, kâtip olmaz. Bir nakıştır, nakkaş olamaz. Bir defterdir, defterdar olmaz. Bir kanundur, kudret olmaz. Bir mistardır, masdar olmaz. Bir kabildir, münfail olur, fâil olmaz. Bir nizamdır, nâzım olamaz. Bir şeriat-ı fıtriyedir, şâri' olamaz."

Otobüs şoförünün veya sahibinin serlevha olarak otobüse astığı cümleler Risale-i Nur'un halk arasında nasıl da sessiz bir şekilde kabul gördüğünün en net görüntüsü.

Filmin ilgili görüntüleri:

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
2 Yorum