Yapay zeka ile 'Yalancı Pozitif' helal testlere dikkat!

Yapay zeka ile 'Yalancı Pozitif' helal testlere dikkat!

İstanbul'da “Küresel Helal Ekonomiye Açılan Kapı: Potansiyeli Fark Et ve Ortaya Çıkart” temasıyla düzenlenen 9. Dünya Helal Zirvesi üçüncü gününde düzenlenen panellerle son buldu

Panellerde helal gıdaların analizi, helalde dijitalleşme ve yapay zeka ile helal yaşam kalitesi konuşuldu. Yapay zekanın tekelleşmesi durumunda helal pazarın zarar göreceği ve helal endüstrisinin hızlıca dijitalleşmesi gerektiği belirtilen oturumlarda, sektörün gelişmesinin önündeki en büyük engelin eğitimsizlik olduğuna da dikkat çekildi.

Helal pazarın en önemli etkinliklerinden biri olan 9'uncu Dünya Helal Zirvesi'nin üçüncü günündeki panellerde helalde dijitalleşme, analiz yöntemleri ve helal yaşam kalitesine odaklanıldı ve 3 oturumda 15 konuşmacı söz aldı. Pakistan, Malezya, Birleşik Krallık, Arjantin, Rusya gibi ülkelerden gelen katılımcılar kendi ülkelerinde gerçekleştirdikleri faaliyetleri anlatarak deneyimlerini paylaştı.

YALANCI POZİTİF HELAL TESTLERE DİKKAT!

"Helal Ürünlerin Helal Testleri ve Analizleri" başlıklı ilk panelin moderatörlüğünü TUBİTAK UME'den Dr. Burhanettin Yalçınkaya üstlendi. Panelde söz alan Pakistan Karaçi Üniversitesi Kimya Araştırma Enstitüsü Uluslararası Kimyasal ve Biyolojik Bilimler Merkezi'nden Profesör Dr. Syed Ghulam Müşerref, helal ürünlerin test yöntemlerini detaylandıran bir sunum yaptı.

Üç boyutlu haritalama ve NGS tabanlı yöntemin domuz etini net şekilde ayrıştırılabildiğini belirten Müşerref, Pakistan'da ulusal standartların kurulabilmesi için Mükemmeliyet Merkezi inşa ettiklerini ve ilerleyen zamanlarda Jakarta'da test laboratuvarları kurulacaklarını da söyledi.

Endonezya LPPOM MUI Kurumsal Sekreter Müdürü Raafqi Ranasasmita helal gıdaların basınç, sıcak ya da radyasyona maruz kaldığında DNA'larının bozulabileceği uyarısı yaparak "Ürün DNA testinden geçemeyebilir ya da yalancı pozitif çıkabilir. Bu durumda tüketici helal olmayan gıda tüketme riskiyle karşı karşıya kalabilir. Tutarlı sonuç aldığımızdan emin olmak için test hassasiyetinin tekrarlanabilir ve sağlam olmasına dikkat etmemiz gerekiyor. Domuz DNA'sında en iyi test LAMP tekniği ama o da her zaman doğru sonuç veremeyebilir." ifadelerini kullandı.

Star

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.