Türkiye'nin Pisa Kulesi Eğri Minare'deki 'eğrilik araştırması' tamamlandı

Türkiye'nin Pisa Kulesi Eğri Minare'deki 'eğrilik araştırması' tamamlandı

Aksaray kent merkezinde bulunan ve kırmızı tuğladan yapıldığı için Kızıl Minare olarak da anılan 8 asırlık Eğri Minare, eğriliği dolayısıyla İtalya'daki dünyaca ünlü Pisa Kulesi'ne benzetiliyor

Nevşehir Caddesi'nde yer alan 3,11 derece eğik, Eğri Minare için Vakıflar Genel Müdürlüğü 1 yıl önce çalışma başlattı. Minarede "eğilmenin devam ettiği ve bir süre sonra yıkılabileceği" varsayımları üzerine başlatılan çalışmalar tamamlandı.

Konya Vakıflar Bölge Müdürü Nurullah Osmanlı, AA muhabirine, Aksaray'ın bir vakıf şehri olduğunu söyledi. Aksaray'da 75'e yakın vakıf eseri bulunduğunu dile getiren Osmanlı, şunları kaydetti:

"Bunlarla ilgili Vakıflar Genel Müdürlüğünün yaptığı birçok çalışma var. En önemli çalışmalardan bir tanesi de kaynaklarda Kızıl Minare adı ile geçen Eğri Minare ile ilgiliydi. Eğriliğin neden kaynaklandığı, eğriliğin devam edip etmeyeceği veya minarenin yıkılma riski bilimsel yöntemlerle araştırıldı. 1 yıl süren çalışmada 12 sensör yerleştirerek minaremizi araştırdık. Eğim ölçerler, alüminyum kirişler vasıtasıyla minareye monte edildi. Yapısal takip yapıldı. 7/24 kayıt altına alınarak 1 yıl boyunca veri toplandı. Minarenin bulunduğu alanda zemin etüdü ve minarenin malzeme araştırması yapıldı. Bu çalışmanın sonunda eğilmenin devam etmediği ortaya çıktı. Yapının depremde zarar görmemesi için de bir proje hazırladık."

"GEÇMİŞTEN GELEN EĞİKLİĞİN NEDEN KAYNAKLANDIĞINI BİLMİYORUZ"

Osmanlı, Eğri Minare'nin büyük bir deprem haricinde yıkılmayacağını bilimsel olarak ortaya koyduklarını ifade etti.

Hazırlayacakları güçlendirme projesiyle minarenin depremde yıkılma riskini de en aza indireceklerini anlatan Osmanlı, "Eğri Minare'deki geçmişten gelen eğikliğin neden kaynaklandığını bilmiyoruz. Minare sağlam bir zeminde. Herhangi bir zemin güçlendirmesi yapmaya gerek yok. Yapacağımız güçlendirme sadece deprem sarsıntısında yıkılmaması için olacak. Eğri Minare'mizi olduğu gibi korumaya çalışacağız. Yapılan bu çalışmayla Eğri Minare'deki eğriliğin devam ettiği efsanesini ortadan kaldırdık." diye konuştu.

aa

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.