Türbenin 90 yaşındaki gönüllü bekçisi

Türbenin 90 yaşındaki gönüllü bekçisi

Erzurum'da yıllarca teknisyenlik yaptıktan sonra emekli olan 90 yaşındaki Agah Kaya, 10 yıldır bir türbenin gönüllü bekçiliğini yapıyor.

Erzurum'da yaşayan 90 yaşındaki Agah Kaya, kentteki Şeyh İsmail Sırrı Tokadi Türbesi'nin 10 yıldır gönüllü bekçiliğini yapıyor.

Uzun yıllar hayvan hastanesinde teknisyen olarak çalıştıktan sonra emekli olan 90 yaşındaki 5 çocuk babası Agah Kaya, çocukluğunun geçtiği Yukarı Hasani Basri Mahallesi Fevzi Çakmak Caddesi'nde bulunan ve bin 800'lü yıllarda yaşadığı belirtilen "Şeyh İsmail Sırrı Tokadi"nin türbesinin gönüllü bekçiliğini üstlendi.

Yaklaşık 10 yıl önce türbenin çevre düzenlemesini yapan, daha sonra Yakutiye Belediyesi ve hayırseverlerin yardımıyla yol üzerinde açıkta kalan türbenin kapalı mekan haline çevrilmesini sağlayan gönüllü bekçi Kaya, yıllardır her sabah açtığı türbenin kapısını akşam kapatarak evine dönüyor.

Agah Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilerleyen yaşına rağmen türbenin bütün bakımını severek yaptığını söyledi.

Çocukluğunun geçtiği mahalledeki Şeyh İsmail Sırrı Tokadi Türbesi'nin kapalı alan olması için çok emek verdiğini anlatan Kaya, "Her gün sabah evimden gelip türbenin kapısını açıyorum. Daha sonra etrafı topluyor, temizliğini yapıyorum. Akşama kadar türbenin başında bekliyorum. Ziyarete gelenlerle sohbet ediyoruz. Akşam olduğunda da kapıyı kilitleyip evime dönüyorum." dedi.

"Huzuru burada buluyorum"
Ömrü yettiği kadar söz konusu türbede gönüllü bekçilik yapacağını vurgulayan Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü:

"10 yıldır burada yatan zata bağlanmışım. Huzuru burada buluyorum. Manevi bir bağım var. Buraya Türkiye'nin her tarafından insanlar geliyor. Kimi zaman sakin kimi zaman kalabalık oluyor. Allah izin verirse ölene kadar burada duracağım. Burayı söküp başka yere götürseler bile bu görevi yine yapacağım."

"Uzun yıllardır hacı amca buraya hizmet ediyor"
Türbeyi ziyarete gelenlerden Mehmet Kar da Erzurum'da yaşadığını aktararak "Yaklaşık 25 yıldır türbe burada. Hacı amca uzun yıllardır buraya hizmet ediyor. Çok önceden burası kendi haline terk edilmiş sahipsiz bırakılmıştı. Buradaki Agah amca türbeyi düzenledi, çevresini ve içerisini yaptırdı. Yıllardır buranın bekçiliğini yapıyor." dedi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.