Risale-i Nur'da İstanbul'un fethi ve Peygamber Efendimizin (asm) mucizesi

Risale-i Nur'da İstanbul'un fethi ve Peygamber Efendimizin (asm) mucizesi

İstanbul'un fethinin 570. yıldönümü kutlanıyor. Peygamber Efendimizin (asm) İstanbul hakkındaki mucizesi Risale-i Nur'da nasıl geçiyor?

Bediüzzaman Said Nursi Hazretleri, Peygamber Efendimizin (asm) hadis-i şerifini böyle tefsir etti:

Hem, nakl-i sahih-i kat'î ile, (Resul-i Ekrem aleyhissalâtü vesselâm)

سَتُفْتَحُ الْقُسْطَنْطِينِيَّةُ فَنِعْمَ اْلاَمِيرُ اَمِيرُهَا وَنِعْمَ الْجَيْشُ جَيْشُهَا ("İstanbul fethedilecektir. Onu fethedecek olan kumandan ne güzel kumandan ve onun ordusu ne güzel ordudur.") deyip, İstanbul'un İslâm eliyle fetholacağını ve Hazret-i Sultan Mehmed Fatih'in yüksek bir mertebe sahibi olduğunu haber vermiş. Haber verdiği gibi zuhur etmiş. (On Dokuzuncu Mektup)

Evet, Peygamber Aleyhisselamın zahiri harikalarının herbirisi ahadi olup mütevatir değilse de, o ahadilerin heyet-i mecmuası ve çok nevileri, mütevatir-i bilmanadır. Yani, lafız ve ibareleri mütevatir değilse de, manaları çok insanlar tarafından nakledilmiştir. O harikaların nevileri üçtür.

İkinci nev': İhbarat-ı gaybiyedir ki, bilahare vukua gelecek pek çok garip şeylerden bahsetmiştir. Ezcümle, Kisra ve Kayserin definelerinin İslam eline geçmesi, Rumların mağlup edilmesi, Mekke'nin fethi, Kostantiniye'nin (İstanbul'un) alınması gibi hadisattan haber vermiştir. Sanki o zatın cesedinden tecerrüd eden ruhu, zaman ve mekanın kayıtlarını kırarak istikbalin her tarafına uçup gezmiş ve gördüğü vukuatı söylemiştir ve söylediği gibi de vukua gelmiştir. (İşaratül-İcaz)

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.