Ortaylı'nın harf devrimi yorumunu cahiller bile yapmaz!

Ortaylı'nın harf devrimi yorumunu cahiller bile yapmaz!

Yine herkesi cahillikle suçladı ama yaptığı yorum şaşırttı

Harf inkılabı ile ilgili konuşan Prof. Dr. İlber Ortaylı, yüzlerce yıl Kur'an harflerini kullanan bir milletin, bir gecede latin harflerine geçmesinin "kültürel kargaşaya neden olmadığını" ileri sürdü. Ortaylı, "Bunu söyleyenler cahildir" dedi.

Tarihçi-yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı, Dokuz Eylül Üniversitesi tarafından 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında DEÜ Sabancı Kültür Sarayı'nda düzenlenen "Cumhuriyet ve Rejimler" konferansında konuştu. 

Konuşmasında harf devrimine de değinen Ortaylı'nın sözleri şaşkınlıkla karşılandı. Ortaylı'nın sözleri şöyle:

"Cumhuriyetimizin adını koyduktan sonra gelişmelerine bakmak zorundayız. Yüzde 90 küsur cahille kapattık Devlet'i Aliyye hayatını. Bunu benim "cahil'im anlamında değil, okuma yazma bilmez anlamında kullanıyorum. Yoksa öbür türlü cehalet devam ediyor. Bu rakam çok korkunçtu ama Rusya da aynı rakamla kapattı. Mühim olan geri kalan yüzde 10'un nasıl okuryazar olduğudur. Bunu halletmek için bu memleketin bazı atılımları olmuştur. Bunu kabul etmek zorundasınız. Türkiye'de Arap harflerinin kaldırılması hiçbir şekilde kültürel kargaşaya neden olmaz. Bunu söyleyenler cahildir. Bunlar bilmeden öz Türkçecilik yapıyorlar, Osmanlıca diye bir dilden bahsediyorlar. "Kültürümüz gitti" diyorlar. Gitmedi, sen okumuyorsun zaten."

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
14 Yorum