Obezite Türkiye'de alarm veriyor!

Obezite Türkiye'de alarm veriyor!

Ülkemizde her 4 çocuktan birinde kilo fazlalığı, her 3 erişkinden birinde obezite bulunuyor

Obezite, vücut yağ kütlesinin kabul edilen normal düzeylerin üstüne çıkması olarak tanımlanıyor. Erişkinlerde, gençlerde ve hatta artık çocuklarda sıklığı gittikçe artan önemli bir halk sağlığı sorunu olan obezite, hem ülkemizin hem de dünyanın en önemli sağlık sorunlarından biri haline geldi.

AVRUPA'DA OBEZİTE GÖRÜLME ORANININ EN YÜKSEK OLDUĞU ÜLKE TÜRKİYE

Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Safiye Arık, "Obezite, günümüzde tüm dünyayı etkileyen bir salgın haline ulaştı. Türkiye, 20 milyon obezite hastasıyla Avrupa’da obezite görülme oranının en yüksek olduğu ülkedir. Ülkemizde her 4 çocuktan birinde kilo fazlalığı, her 3 erişkinden birinde obezite bulunuyor. Önlem alamazsak 10 yıl sonra nüfusumuzun yarısında obezite bulunacağı tahmin ediliyor" dedi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), obezitenin 21. yüzyılın en önemli sağlık sorunu olacağını 1998 yılında bildirdi. DSÖ’ye göre, dünya genelinde 2016 yılında 1,9 milyar fazla kilolu ve 650 milyon obez yetişkin olduğu tahmin ediliyor.

OBEZİTE TÜM ORGANLARI OLUMSUZ ETKİLİYOR

Obezitenin vücutta neredeyse tüm organ ve sistemleri etkileyerek pek çok metabolik, mekanik ve ruhsal bozukluğa yol açtığını kaydeden Uzm. Dr. Safiye Arık, şöyle konuştu: "Bunların belli başlıları arasında şeker hastalığı (diyabet), yüksek kan basıncı, kan yağlarında yükseklik, koroner arter (kalp damar) hastalığı, inme, çeşitli kanserler, uyku apne sendromu (uykuda soluk durması), karaciğer yağlanması, reflü, safra yolları hastalığı, kısırlık, depresyon, kas-iskelet sistemi hastalıkları sayılabilir" dedi.

Arık, obezitenin yol açtığı ciddi sağlık sorunlarıyla kişilerin yaşam kalitesini ve süresini etkilemenin yanı sıra, toplumların sağlık bütçeleri üzerinde de büyük yük oluşturduğunu söyledi.

HaberTürk

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.