'Mekke Yolu' projesi İstanbul Havalimanı'nda hayata geçirildi

'Mekke Yolu' projesi İstanbul Havalimanı'nda hayata geçirildi

İstanbul Havalimanı'ndan kutsal topraklara gidecek hacı adaylarının Suudi Arabistan’daki havalimanlarında prosedürlere tabi tutulmadan otellerine ulaşmalarını sağlayan “Mekke Yolu” projesinin açılışı yapıldı

Hacı kafilesinin yola çıkacak olması sebebiyle İstanbul Havalimanı'nda bir tören düzenlendi. Açılışı yapılan proje kapsamında hacı adayları, Suudi Arabistan’a gitmeden önce İstanbul Havalimanı'nda kendilerine ayrılan özel alanda bütün işlemlerini halledebilecek. İstanbul Havalimanı'nda kurulan yüz tanıma sistemi sayesinde hacı adaylarının Suudi Arabistan’da havalimanlarında herhangi bir işleme tabi tutulmadan otellerine gidebilmeleri sağlanacak.

Açılışta gazetecilere açıklamalarda bulunan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, projenin başlatılması dolayısıyla memnuniyetini dile getirdi.

Hacı adaylarının İstanbul'dan hareket ettikten sonra Mekke ve Medine'deki havaalanlarında beklemeden otellerine intikal edebileceğinin altını çizen Erbaş, "Geçmişteki sıkıntıları, pasaport ve parmak izi kuyruklarında beklemeleri düşündüğümüzde bunun çok büyük bir proje ve yenilik olduğunu özellikle ifade edebilirim. Bu vesile ile Suudi Arabistan devletine ve buradaki yetkilerine çok teşekkür ediyorum. Böyle bir kolaylığın İstanbul Havalimanı'nda gerçekleştirilmiş olması bizim için de ülkemiz için de çok büyük bir gelişmedir." ifadelerini kullandı.

"İSTANBUL HAVALİMANI'MIZDA MEKKE YOLU DİYE ÖZEL BİR YER YAPILDI"

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, İstanbul Havalimanı'nda iki ülke arasında dostane ve kardeşlik duygusu içerisinde yapılan işbirliği ile çok önemli bir projenin hayata geçirildiğini söyledi.

Bu projeyle Hz Muhammed'in (asm) işlerin kolaylaştırılması hakkında hadisinin aklına geldiğini dile getiren Ali Yerlikaya, "Sevinçliyim, mutluyum. Dolayısıyla bunu Suudlu kardeşlerimizle beraber devlet idaremiz, bakanlıklarımız ve duayen bir teşkilatımız olan Diyanet İşleri Başkanlığımız, o tecrübesini karşısında bulunan Suudlu aynı teşkilatla birlikte mükemmel bir hale getirdiler. Bugün ilk Bismillah denildi. Check-in'leri tamamlandı. Eminim hacılarımız oraya gittikleri zaman mutlu olacak ve dua edecekler." ifadelerini kullandı.

Projenin daha da geliştirileceğini kaydeden Yerlikaya, projede emeği geçenlere teşekkür etti.

Suudi Arabistan İçişleri Bakanlığı Pasaport Dairesi Genel Müdürü Süleyman bin Abdulaziz el-Yahya da bu projenin dünyada başka bir örneği olmadığının altını çizerek "Hacı adayları buradan uçağa bindiğinde yurt içi seferindeymiş gibi, hatta yurt içi seferinden daha kolay bir şekilde, hiç bir prosedür uygulanmadan yolculuğunu tamamlayacak." dedi.

ÇIKMAYANLARA DA ALLAH NASİP ETSİN

Hacı adaylarından Niyazi Akdoğan, "2013'te yazıldık, 2020'de çıkmıştı, paramızı da yatırmıştık; ama pandemi nedeniyle gidemedik. 3 sene daha bekledik. Şimdi nasip oldu gidiyoruz. Çok mutlu hissediyorum, çok güzel." dedi.

Hacı adayı İdris Şeker, kutsal topraklara gidecek olmasından dolayı çok heyecanlı olduğunu belirterek, "Çıkmayanlara da Allah nasip etsin. 14 sene bekledik. Bu projeyle çok kolaylık tanıyorlar. Çok güzel oldu." ifadelerini kullandı.

Hacı adayı Alaaddin Doğan, hacca gitmek için 15 yıl önce başvurduğunu aktararak, "2020'de çıktı virüsten dolayı gidemedik. Şimdi çok mutluyuz." diye konuştu.

aa

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.