Maneviyat Psikolojisi Sempozyumu düzenlenecek

Maneviyat Psikolojisi Sempozyumu düzenlenecek

Erciyes Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Uygulama ve Araştırma Merkezi Maneviyat Psikolojisi Sempozyumu düzenliyor.

Risale Haber - Haber Merkezi
 
Erciyes Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Uygulama ve Araştırma Merkezi Maneviyat Psikolojisi Sempozyumu düzenliyor. 
 
Bu yıl 1.si düzenlenecek olan sempozyum 13 Mayıs 2014 tarihinde gerçekleştirilecek. Mustafa Ulusoy, Erol Göka, Kemal Sayar gibi tanınmış isimlerinde katılacağı sempozyumun davet metni şöyle:
 
I. ULUSAL MANEVİYAT PSİKOLOJİSİ SEMPOZYUMU
 
1970'li yıllarda Amerikan toplumunda çok ilginç bir süreç başlamıştır. Chicago’da toplanan Nobel ödüllü bilim adamları o yıllarda bugünkü gidişatın durumunu ve dünyaya getirilen konumu fark edip: “Böyle giderse, bilimsel materyalizm bu şekilde dünyaya tesir ederse dünyayı yok edebilirler.” tespitinde bulunmuşlardır. Bu çok ilginç bir ön müşahededir ve tabii psikoloji alanında etkin olan hümanist yaklaşım da ihtiyaca cevap veremediği için bu sefer maneviyata yöneliş başlamıştır. Ama hangi maneviyata yönelmiştir psikologlar? Tabii ki Uzakdoğu maneviyatına. Çünkü İslam ile Batı Dünyası arasında haçlı seferlerinden beri büyük bir kavga vardır. Dolayısıyla İslam'dan ve Tasavvuf ’tan feyiz almak yerine Budizm’den, Brahmanizm’den, Taoizm’den, Hinduizm’den yola çıkarak insanı anlamaya çalışmışlar ve bazı yönlerden de anlamışlardır. 
 
İşte bu son psikoloji ekolü “transpersonal psikoloji” Türkçeye “ben ötesi psikolojisi ya da Maneviyat psikolojisi” diye çevirdiğimiz ekol. Fakat transpersonal psikoloji sadece uzak doğu maneviyatından ve biraz da sulandırılmış olarak Şamanizm'den esinlenmiş, ancak İslam ve tasavvufu dikkate almadığı için kendisine sağlam bir zemin bulamamıştır. Freud, Jung Maslow gibi psikolojinin önde gelenleriyle başlayan W. James, Charles Tart, Ken Wilber gibi bilinç araştırmacılarıyla devam eden Mevlana ve Muhiddin İbni Arabi gibi düşünürlerin fikirleriyle sağlam zemine oturma aşamasındaki maneviyat psikolojisi önümüzdeki dönemde daha fazla önem kazanacaktır. 
 
Bu çerçevede ülkemizin yetiştirmiş olduğu çok kıymetli psikiyatrist ve psikologları bir araya getiren ve Türkiye de ilk kez düzenlenecek olan I. Ulusal Maneviyat Psikolojisi Sempozyumunun ülkemiz ve tüm insanlık için faydalı olması temennilerimizle.
 
Ayrıntılı bilgi için: https://maneviyat.erciyes.edu.tr/
 
maneviyat-sempozyumu-afis.jpg

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.