Lozan, Cenevre, Zürih ve Amsterdam üniversiteleri de ayaklandı

Lozan, Cenevre, Zürih ve Amsterdam üniversiteleri de ayaklandı

İsviçre'de Lozan Üniversitesi'nin ardından Cenevre ve Zürih üniversitelerinde de İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına tepki göstermek, ABD ve Avrupa'da çeşitli üniversitelerde yapılan protestolara destek olmak amacıyla düzenlenen gösteriler başladı

Cenevre Üniversitesi'nde yüzlerce öğrenci ve akademisyen, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto için eylem başlattı.

Eylemin düzenlendiği alana Filistin bayraklarının yanı sıra "Filistin'e özgürlük" ve "soykırımı durdurun" yazılı pankartlar asıldı.

Göstericiler, eylemin yapıldığı alanda zaman zaman Filistin yanlısı ve İsrail karşıtı sloganlar da atıyor.

Öğrenci ve gösterinin organizatörlerinden İsviçreli Zora, Gazze'de ateşkes sağlanmasını ve devam eden "soykırımın" durdurulmasını talep ettiklerini belirtti.

Zora, "İsviçre'deki tüm üniversiteler ve Cenevre Üniversitesi'nden, İsrail'deki üniversitelerle işbirliğini sonlandırmalarını talep ediyoruz." dedi.

İsviçre'deki üniversitelerden Filistinli öğrencileri kabul etmelerini de istediklerini kaydeden Zora, 2022'de Rusya-Ukrayna Savaşı'nın başlamasının ardından Ukraynalı öğrencilerin İsviçre'deki üniversitelere kabul edildiğini hatırlattı.

Göstericilerin, Cenevre Üniversitesi'ndeki eylemlerini "talepleri karşılanana" kadar aralıksız sürdürmesi bekleniyor.

ZÜRİH ÜNİVERSİTESİ'NE POLİS MÜDAHALESİ

Zürih Üniversitesi öğrencilerinin bugün öğle saatlerinde başlattığı gösteriye ise akşam saatlerinde polis müdahale etti.

Polis, üniversite kampüsünde eylem yapan 100 kadar öğrenciye müdahale etmeden önce alandan ayrılmaları için 5 dakika süre verdi.

Bu süre sonunda eylemciler polis tarafından zorla üniversiteden çıkarılırken, bazı öğrencilerin uzaklaştırılması için güç kullanıldı.

Öğrenciler, gösteri sırasında Filistin lehine sloganlar attı.

İSVİÇRE'DEKİ GÖSTERİLER LOZAN ÜNİVERSİTESİ'NDE BAŞLADI

İsviçre genelindeki üniversitelerde Filistin'e destek eylemleri Lozan Üniversitesi'nde başlamıştı.

Lozan Üniversitesi kampüsünde Beşeri Bilimler ve Siyasal Bilgiler fakültelerinin de yer aldığı Geopolis binasında 2 Mayıs'tan bu yana devam eden eyleme yüzlerce öğrenci, araştırmacı ve öğretim görevlisi katılıyor.

Göstericiler, üniversite yönetiminden İsrail üniversiteleri ve kurumlarına karşı "akademik boykot" uygulanmasını talep ediyor.

AMSTERDAM ÜNİVERSİTESİ'NDE FİLİSTİN'E DESTEK GÖSTERİLERİ SÜRÜYOR

Hollanda'da Gazze ile dayanışmalarını göstermek amacıyla Amsterdam Üniversitesi kampüsünde başlayan gösteriler, polis müdahalesine rağmen devam ediyor.

Öğrenciler, dün başlayan ve bugün sabaha karşı polis müdahalesiyle dağıtılan eylemlerini yeniden sürdürüyor.

Aralarında öğrencilerin ve öğretim görevlilerinin de olduğu göstericiler, Roeterseiland kampüsünde kamp kuran öğrencilere yönelik polis şiddetini kınayarak üniversite yönetiminin, İsrailli kurumlarla işbirliğini devam ettirmesini protesto etti.

Polisin, kamp kuran eylemcilere yönelik sert müdahalesini protesto eden grup, bugün Roeterseiland kampüsünde tekrar toplanarak "Kampüste polise hayır" sloganı attı.

İsrail'in Gazze'deki saldırılarını sonlandırmasını isteyen göstericiler, "Refah'tan ellerini çek", "İşgali durdur" ve "Amsterdam Üniversitesi (UvA) seni suça iştirakten yargılıyoruz" yazılı dövizler taşıdı.

hollanda.jpg

HOLLANDA POLİSİ 125 KİŞİ GÖZALTINA ALDI

Grup daha sonra şehir merkezine doğru yürüyüşe geçerek üniversiteye ait Oudemanhuispoort binasının içinde ve önünde kamp kurmaya başladı.

Göstericiler binanın etrafında barikat kurarken, polis bina etrafını sardı.

Öte yandan üniversite yönetimi, eyleme ilişkin yaptığı açıklamada, UvA'nın, İsrailli 3 üniversiteyle öğrenci değişim anlaşması bulunduğu fakat Dışişleri Bakanlığının olumsuz seyahat tavsiyeleri nedeniyle bu değişim programlarının şu anda aktif olmadığı ifade edildi.

Açıklamada, UvA araştırmacılarının, kurumsal iş birliğine dayanmaksızın bireysel olarak İsrailli kurumların içinde olduğu 8 projede yer aldığı kaydedildi.

Söz konusu projeler içerisinde, patlayıcıların tespit edilmesine yönelik "INHERIT" adlı projenin yer alması dikkati çekti.

Hollanda polisi, 6 Mayıs'ta Amsterdam Üniversitesi'nin (UvA) Roeterseiland kampüsünde Gazze ile dayanışmalarını göstermek amacıyla kamp kuran öğrencilere gece yarısından sonra sert şekilde müdahale ederek yaklaşık 125 kişiyi gözaltına almıştı.

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ni Mısır'a bağlayan Refah Sınır Kapısı'nın Filistin tarafında bu sabah "operasyonel kontrol" sağlandığını duyurmuştu.

aa

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum