Kuraklığın maddi sebebi betonlaşma, manevi sebebi ahlak!

Kuraklığın maddi sebebi betonlaşma, manevi sebebi ahlak!

Şanlıurfa'da ocak ayının sonlarına gelinmesine rağmen yağmur ve karın yağmamasını değerlendiren vatandaşlar, kuraklığın nedeninin ağaçlandırmanın yetersizliği ve betonlaşmanın yoğunluğundan kaynaklandığını ifade ettiler

Yaşanan kuraklığın Allah’ın takdiri olduğunu belirten Şanlıurfalılar, bereketli yağışların olması için dua edilmesi gerektiğini söylediler.

"KURAKLIĞIN NEDENİ AĞAÇLANDIRMANIN AZ OLMASIDIR"

Önümüzdeki yüz yılın en büyük sorununun kuraklık olacağını belirten Hasan Kaya, "Çevremizde yaş olarak bizden büyük insanlara sorduğumuz zaman, bize bölgemizdeki yağışların fazla olduğunu söylüyorlar. Hemen hemen her sene Şanlıurfa’da kar yağıyordu. Son 20-30 yıla baktığımız zaman farkına varıyoruz. Zaten gittikçe iklimler değişiyor, kuraklaşıyor ve yağışlar azalıyor. Bilimsel olarak yapılan araştırmalarda bunu görüyoruz. Buna önlem almamız gerekiyor. Bilinçlenmemiz gerekiyor Devletin de kendisine düşen görevleri yerine getirmesi gerekir. Önümüzdeki yüz yılın en büyük sorunu kuraklık olacak, buna paralel olarak da gıda sorununu çözebilmemiz için sulu arazilerimizin, tarım arazilerimizin daha fazla olması gerekiyor. Yeşil alanları çoğaltmamız, ağaçlarımızın sayısını arttırmak, doğal hayata sahip çıkmamız gerekiyor." dedi.

MANEVİ BOYUTUNA KİMSE TEMAS ETMİYOR

Küresel ısınmanın maddi boyutuyla birlikte manevi boyutuna da dikkat çeken Ali Çiftçi, şunları söyledi:

“İklimsel değişiklikler insanımızı, toprağımızı ve hayvanlarımızı mutlaka etkiliyor. Fakat bu işin sadece maddi planı göz önüne alınıyor. Bunun manevi boyutu da var fakat manevi boyutuna kimse temas etmiyor. İnsanlarımız bir gaflet içerisinde. Biz şu anda yağmursuzluk yaşıyoruz. Bu genel olarak hepimizi bir uçuruma doğru sürüklüyor. Edep, hayâ kalmamış. Müslümanlar bir çıkmazın içerisinde adeta. Bugün yağmursuzluk, yarın belki başka bir konu. İklimsel sorunlar vardır. Bunların önlemi alınmalıdır. Devletin kendisine göre alması gereken önlemler vardır. Bizlerin de fert olarak israfa karşı durmalıyız. Evimizde ödediğimiz suyun parasında bedavaya aldığımız suyun da kullanımına dikkat etmeliyiz. İsraf haramdır. Biz bunların kıymetini bilirsek, inanınki her türlü maddi ve manevi anlamda ferahlık gelecektir."

ilkha

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.