'Küçük Prens' kitapları, Ankaralılarla buluşuyor

'Küçük Prens' kitapları, Ankaralılarla buluşuyor

16-24 Mayıs 2015 tarihleri arasında Ankara Tayfa Kitapkafe’de yapılacak olan sergide ayrıca söyleşi, film gösterimi, okuma günleri ve çocuklara yönelik etkinliklerin yanı sıra geniş kapsamlı bir koleksiyonerler buluşması da gerçekleştirilecek.

Dünya edebiyatının en önemli eserleri arasında gösterilen ve tüm dünyada büyük bir okuyucu kitlesi bulunan Küçük Prens’in Türkiye’deki koleksiyonerleri kolektif sergi düzenliyor. 'Dünyanın Küçük Prens Kitapları Sergisi' adı ile düzenlenen etkinlikte 47 koleksiyonerin kendi koleksiyonlarında bulunan en özel kitaplar bir hafta boyunca sergilenecek. 16-24 Mayıs 2015 tarihleri arasında Ankara Tayfa Kitapkafe’de yapılacak olan sergide ayrıca söyleşi, film gösterimi, okuma günleri ve çocuklara yönelik etkinliklerin yanı sıra geniş kapsamlı bir koleksiyonerler buluşması da gerçekleştirilecek.

Antoine de Saint Exupéry tarafından yazılarak ilk kez 1943 yılında yayınlanan Küçük Prens’in tüm dünyada özel bir okuyucu kitlesi ve koleksiyonerleri bulunuyor. Koleksiyonerler kitabın farklı dil ve lehçelerdeki yüzlerce edisyonunu topluyor. Şu ana kadar 265 farklı dil ve lehçeye çevrilen Küçük Prens’in Türkiye’deki koleksiyonerleri ise kolektif bir sergi yapmaya hazırlanıyor. 'Dünyanın Küçük Prens Kitapları Sergisi' adı verilen sergide çeşitli dil ve lehçelerdeki örneklerinden oluşan yaklaşık 170 kitap yer alacak. 1943 yılındaki ilk İngilizce baskı, en küçük boyutlu baskı, görme engelliler için 'parmakların gördüğü Küçük Prens', aynadan okunabilen, cep telefonu kodlarıyla ve Mors alfabesiyle basılmış özel kitapların yanı sıra, 1953 yılından başlayarak Türkçe baskılardan bazı örnekler sergilenecek.

Sergi hakkında bilgi veren koleksiyonerlerden Mehmet Sobacı ve Yıldıray Lise bu yılki serginin bir hafta boyunca çeşitli etkinliklerle zenginleştirildiğinin bilgisini verdi. Sobacı, Türkiye’nin farklı illerinde yaşayan 47 koleksiyonerin katkıda bunduğunu belirterek “En küçük koleksiyonerimiz 18 aylık en büyük ise 63 yaşında. Sergi zamanında söyleşiler, gösterimler ve çocuklara yönelik etkinlikler de olacak. Bu tarihler arasında aslında Tayfa Kitapkafe’de hayalini kurduğumuz Küçük Prens Müzesi’nin bir bölümünü hayata geçirmiş olacağız.” dedi. Yıldıray Lise ise bir sonraki hedeflerinin Küçük Prens Müzesi kurmak olduğunu ifade ederek şunları söyledi: “Türkiye’de sayıları her geçen gün artan 50’den fazla Küçük Prens kitapları koleksiyoneri var. Bizler önce sosyal medya üzerinden sonra yüz yüze görüşmelerle bir iletişim ağı oluşturduk. 2013 yılında Ankara’da Tayfa Kitapkafe’de yaptığımız 'Dünya’nın Küçük Prens Kitapları Sergisi' ve geçen yıl İstanbul’da yaptığımız sergide net olarak gördük ki Küçük Prens sevgisi bir başka. Bu sevgiyi herkese ulaştırmak için Türkiye’de bir Küçük Prens Müzesi açılmasının zamanı geldiğini düşünerek hep birlikte çalışmalara başladık. Kitap koleksiyonlarının yer alacağı sanal müze için çalışmalarımız bitmek üzere. Sonrasında ise gerçek bir mekanı olan müze hayalimize ulaşmak istiyoruz. Küçük Prens Müze Girişimi olarak bunun için adımlar atıyoruz.” 

Sergi boyunca kolleksiyonerler Küçük Prens okuyucularıyla farklı etkinlikler de gerçekleştirecek.

CİHAN

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.