İŞKUR'a yeni model geliyor

İŞKUR'a yeni model geliyor

Milyarlık bütçesi ve 4 bin 300 çalışanıyla faaliyet gösteren İŞKUR, 1.7 milyon kayıtlı işsizin sadece 50 binine iş bulabildi. Büyük umutlarla başlatılan meslek kursları da sonuç vermeyince yeni model için düğmeye basıldı.

Türkiye'nin işsizlik sorununu çözmek için kurulan ve son dönemde milyarlık bütçelere ulaşan Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) işe yerleştirmede sınıfta kaldı. 81 ilde bürosu bulunan 4 bin 300 kişinin çalıştığı kurum kendisine kayıtlı 1 milyon 667 bin işsizin sadece yüzde 6'sına iş bulabildi. Büyük umutlarla hayata geçirilen meslek edindirme kurslarında eğitim alan 200 bin kişiden de sadece 10 bini iş bulabildi.
 
Bunun üzerine İŞKUR modelinde değişiklik için düğmeye basıldı. 2011'de uygulanması hedeflenen yeni modelde meslek kurslarında baş aktör organize sanayi bölgeleri olacak. Son verilere göre İŞKUR'a kayıtlı işsizlerin 1 milyon 448 bini 12 aydan fazla süredir kurumdan olumlu bir haber bekliyor. Kurum, Bu tabloyu tersine çevirmek, özellikle de Türkiye'deki ara eleman ihtiyacını gidermek için meslek edindirme kursları açmaya başladı.

KURSLARA 600 MİLYON TL
Bu kapsamda sadece 2010 yılında 600 milyon TL harcanarak 200 bine yakın kişiye meslek edindirme kursları düzenlendi. Buralara katılanlar 80'den fazla alanda Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) onaylı kurs bitirme sertifikası sahibi oldu. Kursiyerlere eğitim süresince günlük 15 TL harcırah ve sağlık sigortası yapıldı. Ancak 200 bin kişiden iş bulanların sayısı 5 bini geçmedi.

Öte yandan 24 milyon iş gücünün olduğu Türkiye'de 3 milyona yakın işsizin olduğu tahmin ediliyor. Bu rakamın yüzde 30'luk kısmını ise üniversite mezunları oluşturuyor. Daha çok ara eleman yetiştirmeye odaklanan İŞKUR'a işsiz üniversite mezunlarının sadece yüzde 10'u başvuruda bulundu. İŞKUR'un 2010 yılında işe yerleştirdiği toplam rakamın içinde üniversite mezunlarının oranı sadece yüzde 2'de kaldı.

Çalışmalar Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile ortak yürütülecek. İŞKUR'un partneri Türkiye'deki sayıları 265'i bulan Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) olacak. OSB yönetimleri, bölgelerinde faaliyet gösteren firmaların eleman ihtiyaçlarını tespit edecek.

Kurslar burada tespit edilecek iş ihtiyaçlarına göre belirlenecek. Sistemde kursiyerler sadece teorik eğitim değil, aynı zamanda eleman arayan fabrikalarda pratik eğitim de alacak. Kursların büyük bölümü iş garantili olacak. OSB'lerde ihtiyacı doğrultusunda eğitim alan kişiler talepte bulunan fabrikalarda işe yerleştirilecek.

SERTİFİKALAR CİDDİYE ALINMIYOR
Şirketlere orta ve üst düzey yönetici yerleştiren Data Expert Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Altunkaya, üniversite mezunlarının İŞKUR'dan istediği verimi alamadığını söyledi. Kurumun sadece sertifika vermek için kurs düzenlendiğini kaydeden Altunkaya, "Ne yazık ki bu kurslar öylesine düzenleniyor.

İşveren bu kurslardan gelenleri ciddiye almıyor" dedi. İkitelli OSB Başkan Vekili Nuri Konak ise İŞKUR'un meslek edindirme kurslarından sanayicilerin istifade edemediğini söyledi. OSB'lerin merkezde olacağı bir sistemin istihdam sorununa ciddi çözüm sağlayacağını söyleyen Konak, "Bu yönde yapılacak çalışmaları destekliyoruz" şeklinde konuştu.
Sabah