İş bulma konusunda neye güveniyoruz?

İş bulma konusunda neye güveniyoruz?

TÜİK ve İŞKUR'un verileri bir hayli ilginç

Türkiye'de resmi rakamlara göre sayıları 2 milyon 934 bin kişiye ulaşan işsizlerin yüzde 30.8'e isabet eden 903 bin 672 kişilik kısmının "eş-dost' aracılığıyla iş aradığı tespit edilirken, aynı dönemde devletin resmi iş bulma kurumu olan İşkur'a iş bulmak amacıyla yalnızca 85 bin 528 kişi başvuruda bulundu.

Buna göre iş bulmak için eş-dost kapısını çalanların sayısı, devlet kapısını çalanların sayısının 10.5 katı olarak gerçekleşti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Türkiye İş Kurumu (İşkur) verilerinden derlenen bilgilere göre, TÜİK'in Eylül dönemi için açıkladığı 2 milyon 934 bin işsizin 903 bin 672'sinin eş-dost vasıtasıyla iş aradığı belirlendi. 2010 yılı Kasım ayında ise İşkur'a iş bulmak amacıyla başvuru yapanların sayısının 85 bin 528 olduğu ve bu rakamın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1.97 gerilediği tespit edildi. Bunun yanı sıra, yıl bazında değerlendirildiğinde İşkur'a kayıtlı işgücü sayısının geçen yılın aynı ayına göre 180 bin 222 kişi azalarak 1 milyon 651 bin 600 kişiye, kayıtlı işsiz sayısının ise 194 bin 3 kişi azalarak 1 milyon 473 bin 134 kişiye gerilediği belirlendi. Kurumda kayıtlı işgücü sayısı yüzde 9.8 oranında, kayıtlı işsiz sayısı ise yüzde 11.6 oranında azaldı.

-İŞKUR'DA EŞ-DOST'U ÖNERDİ-
İşkur internet sayfasında İş Arama Teknikleri'ni yayınladığı bölümde, iş aramaya başlarken yapılması gerekenleri sıraladı. İş aramanın zor olduğunun ifade edildiği alanda, "kendinize uygun bir iş bulabilmeniz için neleri iyi yapabildiğinizi ve ne tür bir işte çalışmaktan hoşnut olacağınızı iyi bilmelisiniz ki, buna göre iş aramalısınız' denildi.

İşkur, iş arama yöntemlerinde, kişinin öncelikli olarak en yakın İşkur şubesine başvurarak kayıt yaptırmasını ve kendisine en uygun iş hakkında bilgi edinmesi gerektiğini belirtti. Daha sonra gazete ilanlarının incelenmesinin gerektiğinin ifade edildiği açıklamada, meslek odalarından, derneklerden ve sendikalardan hangi illerde, hangi firmalarda, hangi işlerde istihdam olanağı olduğu konusunda bilgi edinilmesini ifade etti. İşkur yaptığı bir başka öneri de ise, işsizlerin akraba, komşu ve arkadaşlarına kısa bir özgeçmişlerini ve ne tür bir iş aradıklarını belirten bir sayfalık bir açıklama yazıp vererek iş bulma konusunda yardımlarını alabileceklerini dile getirdi.
Habertürk