'İran'da bin 200'e yakın el yazması Osmanlı eseri var'

'İran'da bin 200'e yakın el yazması Osmanlı eseri var'

İran Milli Kütüphane Genel Müdürü Toman, İran'da bin 200 kadar Osmanlı Türkçesi el yazması bulunduğunu, Türkiyeli akademisyenlerin istifadesine sunmak için çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

Milli Kütüphane Genel Müdürü Zülfi Toman, "İran'da bin 200'e yakın el yazması Osmanlı dönemi eser var. Bunların kataloglarını çıkartıp Türkiyeli akademisyenlerin istifadesine sunmak istiyoruz" dedi. 

Başkent Tahran'da İran Milli Kütüphanesi'ni ziyareti sonrasında İran Milli Kütüphane ve Arşiv Merkezi Başkanı Seyyid Rıza Salihi Emiri'yle ortak basın toplantısı düzenleyen Toman, İran Milli Kütüphanesinde bulunan Osmanlı dönemine ait eserlerin Türkiye'ye kazandırılması için çalışmalar yürüttüklerini söyledi. 

Toman, "Biz iki ülke arasında kültür alanında birçok adım atmak istiyoruz. Bu çabalarımızı iki toplumun akademisyenlerinin istifa edebileceği bir seviyeye getirmek istiyoruz. Bir Türk, Türk tarihini iyi öğrenmek istiyorsa İran tarihini de iyi bilmek zorundadır. Çünkü bizim tarihte ortak sevinç ve üzüntülerimiz var" ifadelerini kullandı.

Basın toplantısı sonrası AA muhabirine konuşan Toraman, "Kütüphane olarak bize düşen kitap ve kültürel konuları protokollere konu ederek iş birliklerini geliştirip kendi milli kütüphanemizin hem arşivini zenginleştirmek, hem de Türk kültür ve medeniyetini işbirliği yaptığımız ülkelerin kamuoyunda görünür kılmaktır" dedi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum