İptal-i hak için çalışan adam Haktan yardım ve merhamet talep edemez

İptal-i hak için çalışan adam Haktan yardım ve merhamet talep edemez

Günün Risale-i Nur dersi

Bismillahirrahmanirrahim

﴾ فَلَمَّا اَضَۤاءَتْ مَا حَوْلَهُ ذَهَبَ اللهُ بِنُورِهِمْ 1 ﴿ : Takibi ifade eden فَلَمَّا 2 'deki ف onların yeisten sonra ümit ve reca zamanlarının geldiğine işarettir.

لَمَّا ise, kıyas-ı istisnaî ile anılan, dahil olduğu cümlelerden birinci cümlenin tahakkuk ve vücuda geldiğine delâlet etmekle, ikinci cümlenin de vücuda geldiğini intaç ettiğine ve onların tesellî ve ümitlerinin tamamıyla kesilmiş olduğuna işarettir.

اَضَۤاءَتْ 3 kelimesi, onların ısınmaya değil, aydınlanmaya ihtiyaçları olduğuna işarettir ki, etrafında bulunan zararlı şeyleri görüp onlardan tahaffuz etsinler.

مَاحَوْلَهُ 4 dehşetin her dört taraftan ihata eylediğine ve ziya ile cihât-ı sitteden hücum eden zararlardan tahaffuz etmek lüzumuna işarettir.

ذَهَبَ 5 Bu kelime ile اَضَۤاءَتْ 6kelimesi arasındaki lüzum meselesi geçmiştir; oraya bakılsın.

ذَهَبَ اللهُ 7 Zehabın Allah'a isnadı, iki cihetten reca ve ümitlerinin kesik olduğuna işarettir.

Birincisi: Âfet, semâvî olduğundan, def'i mümkün değildir.

İkincisi: O âfet, kusurlarının cezası olduğundan Cenâb-ı Haktan merhamet de reca edilemez. Çünkü iptal-i hak için çalışan adam Haktan yardım ve merhamet talep edemez.

بِنُورِهِمْ 8 'deki harf-i cer olan ب nur ve ziyanın bir daha avdet etmemesine işarettir. Çünkü ذَهَبَ اللهُ بِنُورِهِمْ 'in mânâsı, "Allah onların nurlarını götürmüştür." Malûmdur ki, Allah'ın aldığı birşeyi kimse reddedemez. نُورٌ 9 ünvanı ise, sırat üstündeki hallerini andırır. İhtisası ve hasrı ifade eden نُورٌ 'un هُمْ 10 zamirine olan izafesi, onların şiddet-i teessürlerine işarettir. Zira halkın ateşleri yanarken bir insanın ateşi sönse, o insan çok müteessir olur.

Dipnot-1: "Ateş çevresini aydınlattığı zaman Allah onların gözlerinin nurunu yok etti." Bakara Sûresi, 2:17.
Dipnot-2: Ne zaman ki.
Dipnot-3: Işık verdi.
Dipnot-4: Çevresine.
Dipnot-5: Giderdi, aldı.
Dipnot-6: Aydınlattı.
Dipnot-7: Allah giderdi, aldı.
Dipnot-8: Onların nurunu.
Dipnot-9: Bir nur.
Dipnot-10:Onlar.

Bediüzzaman Said Nursi
İşârâtü'l-İ'câz