Hapşırırken gözlerin kapanmasındaki hikmet

Hapşırırken gözlerin kapanmasındaki hikmet

Halk arasında dolaşan bir efsaneye göre; gözler açıkken hapşırmak, gözlerin yuvalarından fırlamasına neden olur. Bu inanışın aksine, gözler açıkken hapşırmak mümkündür ancak yine de doktorlar bunu pek önermez.

Hapşırma anında vücudumuz refleks olarak bazı tepkiler veriyor; yüzümüz buruşuyor ve gözlerimiz kapanıyor. Birçok insan hapşırırken, gözlerimizi neden kapattığımızı merak eder.

Öncelikle, neden hapşırıyoruz? Burundaki veya boğazdaki mukoza zarlarını tahriş eden bir şey olduğunda, vücut bunu ani bir patlama ile dışarı doğru atar. Bu mikroplu hava dalgası, vücudun kendini temizleme şeklidir.

İlk teoriye göre; göz kapanma refleksi de vücudumuzun kendini koruma isteğinden geliyor. Hapşırma sırasında havaya dağılan mikroorganizmalar, göze değdiğinde enfeksiyon oluşturabilir veya gözü tahriş edebilir.

Diğer bir teori ise bunun hapşırma sırasında kaslarımızın kasılmasıyla ilgili olduğu yönünde. Bu teori aynı zamanda hapşırma anında neden yüzümüzün tuhaf bir şekil aldığını da açıklayabilir.

Hapşırırken gözlerinizi açık tutmanız mümkün olabilir ancak doktorlar bunu denemenizi önermez. Gözlerinizi kapatmak gerçekten de hastalık veya enfeksiyondan korunmanıza yardımcı olacak koruyucu bir mekanizmaysa vücudunuzun taleplerine karşı gelmek istemezsiniz.

Duymuş olabileceğinizin aksine, gözleriniz açıkken hapşırmaya çalışmak, gözlerinizin yuvalarından fırlayacağı anlamına gelmez. Bununla birlikte, bunu deneyip küre subluksasyonu denen bir durumla karşılaşmanız ihtimal dahilindedir. Bu, gözlerin doğru konumundan çıktığı ve nadir görülen bir durumdur.

HaberTürk

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.