En kapsamlı Osmanlıca arama motoru

En kapsamlı Osmanlıca arama motoru

Osmanlıca kelimelerle arama yapma imkanı sunan en kapsamlı Osmanlıca Arama motoru projesi hayata geçiyor

Yıldız Sarayı İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi’ndeki Farabi Kütüphanesi’nde dünyada bir ilk gerçekleşiyor. Gurur veren projeyle elektronik ortama aktarımı devam eden arşivlerde Osmanlıca kelimelerle arama yapmak mümkün

Artık Osmanlıca'nın bütün kaynaklarına elektronik ortamda bir 'tık'la ulaşmak mümkün. Osmanlı kaynaklarını optik karakter sistemini (ORC) kullanarak elektronik ortama taşıyan İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA), bu alandaki yazılı ve basılı eserleri tarayarak tek tuşla ulaşılabilir hale getirdi. Yakında arama motoru gibi işleyecek bu sistemi tüm kütüphanelere pazarlayacak olan IRCICA ayrıca İslam dünyasında bir ilk olarak eski Kuran sayfalarını bir araya getirdi. Yıldız Sarayı'ndaki Farabi Kütüphanesi'ndeki bu çok özel çalışmayla dünyada bir ilki gerçekleştiren kuruluş, tüm Osmanlıca matbu belge ve kaynakları bu sayede halkın inceleyebilmesine imkan tanımış olacak.

FOTOĞRAFLAR DA YÜKLENECEK

Taranan binlerce eserin aktarıldığı sistemle metinler üzerinde kelime araması yapmak mümkün. Şu an Japonya'dan Amerika'ya 75 ülkenin araştırmacılarının aktif olarak bu sistemi kullandıklarını ve yüzde 97 başarı sağladıklarını belirten IRCICA Genel Direktörü Doç. Dr. Halit Eren, "Geliştirdiğimiz bu sistemle taranan bir yazı metne dönüştürülüyor. Saniyeler içerisinde istediğiniz bilgiye karşılaştırmalı olarak ulaşabiliyorsunuz. Altı senedir üzerinde çalıştığımız bu sistemde belli bir kelime ağacı oluştu. Şimdi el yazmalarına başladık" dedi. Eren, Osmanlı'nın resmi gazetesi olan Takvim-i Vekayi'nin bütün sayılarını hizmete sunduklarını belirterek "Bunlar dünyanın hiçbir kütüphanesinde mevcut değil" diye konuştu. Eren, II. Abdülhamid'in 38 bin kareden oluşan fotoğraf arşivini de sisteme yükleyeceklerini ve II. Abdülhamid'in koleksiyonundan oluşan büyük bir albümü kitap olarak piyasaya çıkaracaklarını söyledi. IRCICA direktörü Doç. Dr. Halit Eren sekiz cilt olarak hazırladıkları "İslam Tarihi ve Medeniyeti" eserini de yakında Türkçe, İngilizce ve Arapça olarak yayımlayacakları müjdesini verdi.

Sabah - Salih Sezgin

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.