Bütün kötülüklerin anası: içki

Değerli dostlar! Yeşilay Haftası münasebetiyle bu yazımızda Yeşilay’ın mücadele ettiği zararlı maddelerden olan ve Kur’an da “şeytan işi bir pislik” olarak bahsedilen, Hz. Peygamber (a.s.m.) tarafından “bütün kötülüklerin anası” olarak ilan edilen içki ve zararlarını sizinle müzakere etmeye çalışacağız.

İnsanlığın en büyük düşmanı olan Şeytan içki ve kumar gibi zararlı maddeler vasıtasıyla insanların arasına kin ve nefret tohumlarını ekmek ve insanları Allah’ı zikirden menetmek ister. Bu husus Kur’an-ı Kerim de şöyle anlatılmaktadır: “Ey İnananlar! İçki, kumar, putlar ve fal okları şüphesiz şeytan işi pisliklerdir, bunlardan kaçının ki saadete eresiniz. Şeytan şüphesiz içki ve kumar yüzünden aranıza düşmanlık ve kin sokmak ve sizi Allah'ı anmaktan, namazdan alıkoymak ister. Artık bunlardan vazgeçersiniz değil mi? Allah'a itaat edin, Peygambere itaat edin, karşı gelmekten çekinin; eğer yüz çevirirseniz bilin ki, peygamberimize düşen sadece açıkça tebliğ etmektir.”[1]

Bütün hayatını kötülüklerle mücadele ederek geçiren Hz. Peygamber (a.s.m.) den çok sayıda hadis-i şerif rivayet edilmiştir. Bu hadislerden bazıları şunlardır:

“Sarhoş eden her içecek haramdır.” “Çoğu sarhoş edenin azı da haramdır.” “Her sarhoş edici haramdır, her sarhoş edici haramdır. Kim içkiyi dünyada içerse, bağımlı olarak ölür de tövbe etmezse, onu ahrette içmez.” “Allah içkiye, içene, sakisine, satıcısına, alıcısına, sıkanına, sıktıranına, taşıyana ve taşıttırana lanet etsin.” “Kim sarhoş edici bir şey içerse, namazı kırk gün düşürülür. Eğer tövbe ederse, Allah tövbesini kabul eder. Eğer döner de dördüncü kez içerse ona tıynetül habaldan içirmek Allah’ın üzerine hak olur. Ya Resulüllah, tıynetül habal nedir, dediler? O da: Cehennem halkının irinidir, dedi. Kim helal ve haramı bilmeyen bir çocuğa içirirse ona da tıynetül habaldan içirmek Allah’ın üzerine hak olur.”[2]

Enes b. Malik (r.a) der ki: Resulüllah (s.a.v.) şarap hususunda şu on kişiye lanet etti: “Onu yapana, yaptırana, içene, taşıyana, kendisine götürülene, (içkiyi dağıtana) satana, ondan kazanılan parayı yiyene, satın alana ve kendisi için satın alınana.”[3]

“Allah’a ve ahiret gününe iman eden şarabı (ve diğer içkileri) içmesin. Allah’a ve ahiret gününe iman eden şarap (ve diğer içkiler) içilen masaya oturmasın.” “Şaraptan (ve diğer içkilerden) sakının. Ağacın dalları doğurduğu gibi bunlar da kötülükleri doğurur.”

“Şu üç kimse cennete giremez: 1. Haram içkileri içen, 2. Akrabayı ziyareti terk eden, 3. Sihri tasdik eden kimse. Haram içkiyi bırakmadan ölen kimseye, Allah ahirete guta suyundan içirir. Guta suyu nedir? Ya Resulüllah! Diye sorulunca Nebi (s.a.v.) : Cehennem de azap gören, zinakar kadınlardan akan pis kokulu sudur. Diye açıkladı.” “İçki tiryakisi ölünce, Allah’ın huzuruna puta tapanlar gibi çıkar.”[4]

"Her sarhoşluk veren şey haramdır. Ve her hamr haram­dır."[5]

Değerli dostlar! Ayet ve Hadislerden anlaşıldığı gibi sarhoş etme özelliğine sahip her içki az olsun, çok olsun, sarhoş etsin veya etmesin haram olan içki hükmündedir. Ve haram olan içkiden de her Müslüman’ın uzak durması gerekmektedir.

İçki ile mücadele etmek her Müslüman’ın görevi olmalıdır. Bu konuda özellikle idarecilere büyük görevler düşmektedir. Sigara ile mücadelede büyük çabalar harcayan hükümet ve meclis maalesef içki konusunda aynı hassasiyeti göstermemektedir. Maalesef sivil toplum kurumları da bu konuda yeterince çaba harcamamaktadırlar.

İçki ile mücadelede şu çalışmalar yapılabilir. Evvela herkes içkinin her çeşidinin haram olduğunu her platformda dile getirmelidir.

Hükümet veya Sağlık Bakanlığı sigaranın zararlarını konu edinen çalışmalar yaptığı gibi içki konusunda da çalışmalar yapmalıdır. Örneğin içkinin zararlarını anlatan filmler, belgeseller, diziler yapılıp Televizyon ve radyolarda yayınlanmalıdır.

Dini ve insani hassasiyetlere sahip tv, radyo, gazete, dergi ve internet siteleri de içkinin zararlarını anlatan çalışmalar yapmalı ve bu konuda hükümeti yönlendirerek çalışmalar yaptırmalı, hükümetin yapacağı çalışmalara da destek olunmalıdır.

Milli Eğitim Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı, YÖK gibi kuruluşlar öğrenci, asker ve diğer vatandaşlara yönelik konferans, panel, film, tiyatro gibi çalışmalarla içkinin zararını anlatmalıdır. Hatta bu konuda her il ve ilçede özel birimler oluşturulmalıdır.

Bir başka yazıda buluşmak dileğiyle Allah’a emanet olun.



[1] . Maide Suresi: 5: 90-91-92

[2] . Mansur Ali Nasıf El-Hüseyni, Tac Tercemesi ve Şerhi c. 3, Tercüme: Doç. Dr. Abdülvehhab Öztürk, Kahraman Yayınları, İstanbul 2012, sh. 84-87

[3] . İmam Hafız El-Münziri, Hadislerle İslam (Tergib ve Terhib) c. 5, Tercüme: A. Muhtar Büyükçınar vd., Huzur Yayınevi, İstanbul 2003, sh. 8

[4] . A. g. e, sh. 11-15

[5] . İmam Taberâni, Mu’cemu’s-Sağir Tercüme ve Şerhi, (İsmail Mutlu), Mutlu Yayınları: 1/159 (Darülkitap.com)

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.