Bilinmeyen Osmanlı’nın İngilizcesi yayınlandı

Bilinmeyen Osmanlı’nın İngilizcesi yayınlandı

Prof. Akgunduz ve Prof. Ozturk’un kaleme aldigi ve Turkçesi 250.000 adet satan kitabin Ingilizcesi, Ottoman History – Misperceptions and Truths (Rotterdam: IUR Press 2011), Hardcover, 694 pp. Price 40 Euro plus Post Costs. ISBN 975–7268–28–3) adi altinda

Risale Haber - Haber Merkezi

Prof. Akgunduz ve Prof. Ozturk’un kaleme aldigi ve Turkçesi 250.000 adet satan kitabin Ingilizcesi, Ottoman History – Misperceptions and Truths (Rotterdam: IUR Press 2011), Hardcover, 694 pp. Price 40 Euro plus Post Costs. ISBN 975–7268–28–3) adı altında yayınlandı.

1999 yılı, 600 küsür sene müslüman Türk Devleti olarak üç kıtada hakimiyetini sürdüren Osmanlı Devletinin 700. kuruluş yıldönümü yılıdır. Osmanlı Devletinin kuruluş yıldönümü münasebetiyle, şu anda 35 küsur devletin eski mirası olan Osmanlı Devleti ile alakalı lehde ve aleyhde çeşitli etkinliklerin düzenlenmesi kaçınılmazdır. Amerika Birleşik Devletlerinde misafir Profesör olarak bulunduğum 1997-1998 ders yılında, başta Princeton Üniversitesi olmak üzere, Amerikan bilim kuruluşlarının da bu kutlamalara etkin olarak katılmayı düşündüklerini müşahede ettim. Bu arada 700. yıldönümü münasebetiyle, ülkemizin iç ve dış düşmanlarının da, başta Ermeniler olmak üzere, bu vesileyle tarihi iftiralarını tekrarlamak üzere çeşitli platformlar oluşturacağı da, kulağımıza gelen duyumlar arasındadır.

Bir çeşit Osmanlı ile Cumhuriyetin buluşması yani milli buluşma olması gereken bu yıldönümünde, vatanını, milletini, devletini ve milli tarihini seven herkesin, bu kutlamaların milli buluşma haline gelmesi için elinden gelen gayreti göstermesi gerektiği kanaatindeyiz.

Sağı ile solu ile her kesim kabul etmektedir ki, millet olarak bizim üç büyük düşmanımız vardır: cehalet, ihtilaf ve fakirlik. İşte Osmanlı ile Cumhuriyetin buluşmasını engelleyen en büyük maniin milli düşmanımız olan cehalet yani doğru tarihi bilmemek olduğu kanaatindeyiz.

Her gittiğimiz toplantı ve uğradığımız meclisde, bakkalından da ilim adamından da bize yöneltilen sorulardan ve bizim de verdiğimiz cevaplar faslından sonra, mutlaka ortaya çıkan bir rica ve istek var: Acaba Osmanlı Devleti ile alakalı çokça sorulan ve Türk vatandaşıyım diyen herkesin mutlaka bilmesi gereken soruların cevaplarını ihtiva eden bir el kitabı hazırlayamaz mısınız? Maalesef toplumumuz az okuyan bir toplum. Mevcut eserler, ya toplumun çoğu kesimlerinin anlayamayacağı kadar bilimsel ve ağır ya da sorulara cevap veremeyecek kadar doğrulardan mahrum. Bu, bir milli görevdir. İşte bu arzuyu dile getiren toplumun fertlerinden biri de, iyisi ile kötüsü ile ahirete intikal eden rahmetli Adnan Kahveci’dir. Maliye Bakanı olduğu ilk günlerde beni Ankara’ya çağırmış ve tesbitleri bir istirham mahiyetinde yapmıştı:

‘Muhterem Hocam! Eğitim hayatımda Osmanlı Devleti ile ilgili doğru bilgileri öğrenememiş ve aleyhde öğrendiğim bilgilerin yanlışlığını ve tarihimiz toptan inkarın zararlarını ancak Amerika’daki tahsil hayatımda anlamıştım. Bizim Osmanlı’yı batıran kurum diye gördüğümüz ‘iltizam’ usulünü Amerika’nın vergi toplamada kullanmak istediği modern bir iktisat teorisi olarak master derslerimde görünce şaşırdım ve tekrar Osmanlı’yı incelemeye başladım. İlk işim sizin Osmanlı Kanunnameleri adlı eserin 1. Cildini okumak oldu. Ancak bu tür eserleri herkesin okuması mümkün değil. Keşke Osmanlı devleti ile ilgili önemli soruları, bu eserlerinizin özeti olmak üzere 500 sayfa halinde özetleseniz ve adını da ‘BİLİNMEYEN OSMANLI’ koysanız, ben de en az 500.000 adet bastırıp bütün meraklı insanlara dağıtsam.’

Sonradan karşılaştığım çok insanlar da bu isteği tekrarlayınca, 700. YIL MÜNASEBETİYLE 700 SORUDA BİLİNMEYEN OSMANLI Kitabının hazırlamanın ve en azından 100.000 adet basarak bütün muhtaç ellere ulaştırmanın milli bir görev olduğunu düşündüm. Ancak dostların ikazıyla bunun da fazla kabarık olacağını, ayrıca bu da yayınlansa dahi, bunlardan 200-300 sorunun hassasiyetle seçilerek ‘Bilinmeyen Osmanlı’ el kitabının mutlaka neşredilmesi gerektiği kanaatine vardım.

ottoman_history1.jpgBu kitapta yer alması gereken sorulardan bazıları şöylece sıralanabilir:

1-     Osmanlı Devleti nasıl ve kimin tarafından kuruldu?

2-     Osmanlı Devletinin 400 kişilik bir orduyla koskoca Bizans’ı ve kendinden güçlü olan beylikleri bertaraf ederek Dünya devleti olmasını nasıl açıklıyorsunuz?

3-     Ermeni katliamı iddialaraıyla alakalı kısaca neler söyleyebiliriz?

4-     Kardeş katlini, Osmanlı Devletinin İslamî kimliği ile açıklayabilir misiniz?

5-     Fatih’in şahsiyeti, kimliği ve annesi ile alakalı iddialar hakkında ne dersiniz?

6-     Osmanlı Devleti bir hukuk devleti midir?


7-     Osmanlı Develeti’nin bir bütçesi var mıydı?

8-     Osmanlı Vergi sistemi nasıldı?

9-     Osmanlı Devletinde idari yargı teşkilatı ne zaman kuruldu?

10-                   Osmanlı Devletinde gayr-i müslimler bakan olabilir miydi?

11-                   Osmanlı Devletini hukuk mevzuatı kanunnameler midir? Yoksa İslamın hükümlerini de uygulamışlar mıdır?

12-                   IV. Murad gibi bazı padişahların içkici ve sarhoş oldukarı iddiası nasıl açıklanabilir?

13-                   Osmanlı Devletinin idari yapısı nasıldır?

14-                   Osmanlı Padişahlarının yasama, yürütme ve yargı konusundaki yetkileri sınırsız mıdır?

15-                   Osmanlı Devletinin kaç eyaleti ve kaç vilayeti vardır?

16-                   Osmanlı Devleti müslüman Arap topraklarını işgal ve ilhak mı etmiştir?

17-                   Osmanlı Devleti Türklüğü ikinci plana mı itmiştir?

18-                   Tanzimat Hareketi ne demektir?

19-                   Osmanlı devletinde insan hakları ve hürriyetleri var mıdır?

20-                   Osmanlı Devletinde mahkemeler var mıdır ve bağımsız mıdır?

21-                   Osmanlı Padiaşhları neden hacca gitmemişlerdir?

22-                   Osmanlı devletine matbaa neden bir asır sonra gelmiştir?

23-                   Osmanlı Devletinin eğitim sistemi nasıldır?

24-                   Osmanlı’dan Cumhuriyete geçiş nasıl olmuştur?

25-                   Vahdeddin bir vatan haini midir?

26-                   Kuvay-ı Milliye nedir?

Bu sorular daha da çoğaltılabilir. Ancak fazla ayrıntıya girmek istemiyoruz.

İşte bu ve benzeri yüzlerce soruları özetleyecek ve mutlaka cevabın sonunda güvenilir kaynakları gösterecek böyle bir el kitabına millet olarak muhtaç olduğumuz ortadadır.