Dr. Bilal TANRIVERDİ

Dr. Bilal TANRIVERDİ

Çoğunluk Etkisi ve Despotizm’e Dair

-Hem deme, “Ben de herkes gibiyim.” Çünkü herkes sana kabir kapısına kadar arkadaşlık eder. Herkesle musibette beraber olmak demek olan teselli ise, kabrin öbür tarafında pek esassızdır. / Risale-i Nur Külliyatı, Sözler, On Dördüncü Söz, Hatime’den

*

İnsan kolektif bir varlıktır.

Kendimiz bunun her zaman farkına varmasak veya uyumsuzluğumuzu açıkça ifade etmesek bile, herkes gibi olmayı kolayımıza geldiği için seviyoruz.

Bir favoriyi veya kazananı veya güçlüyü toplu olarak seçme zamanı geldiğinde, bireysel düşünme yerini grup düşüncesine bırakır.

Buna çoğunluk etkisi veya taklit etkisi denir.

Taklit etkisi, bu fikirlerin, normların ve biçimlerin hangi güdülere veya nedenlere sahip olduğuna bakılmaksızın davranışların, sosyal normların ve fikirlerin insan grupları arasında yayılmasından sorumludur.

İnsanların bilinçdışı uyum sağlama eğilimi ve bununla ilişkili bilişsel çarpıtmalar, 1951'de Amerikalı psikolog Solomon Asch tarafından yapılan bir dizi deneyle ortaya konuldu.

İzleyiciler arasında toplanan öğrencilere görsellerin yer aldığı kartlar gösterildi ve görsellerdeki çizgilerin uzunlukları hakkında sorular soruldu.

Her gruptan yalnızca bir öğrenci deneyin gerçek katılımcısıydı. Diğerlerinin hepsi kasıtlı olarak yanlış cevap veren aptallardı. Vakaların %75'inde gerçek katılımcılar açıkça yanlış olan çoğunluk görüşüne katılıyorlardı.

**

Hayatınızda muhtemelen ahlak ve namus kavramının var olmadığı saldırgan ve kinci insanlarla karşılaşmışsınızdır. Bu tür insanlar başkalarının görüşlerini dikkate almazlar, herhangi bir söze gergin bir şekilde tepki verirler, kavga etmeye ve bir anda öfke durumuna "alevlenmeye" hazırdırlar.

Bu tür karaktere sahip insanlara otokratik ve despotik insanlar denir.

Psikolojide despotizm, bir başkasına sıkı bir şekilde hükmetme, kontrol etme ve sorgusuz sualsiz teslimiyet ve itaat talep etme arzusuyla karakterize edilen bir insan davranışıdır.

Despot her konuda haklı olduğuna inanır, tek doğru kendi görüşüdür, despot diğer insanların arzularını, duygularını ve sınırlarını umursamaz.

Bir despotun temel korkusu yalnızlık ve işe yaramazlık duygusudur. Patolojik olarak başkalarının onları unutabileceğinden korkuyorlar! Bu yüzden insanların her dakika kendilerini hatırlamasını sağlarlar.

Erkek despot ile kadın despotun davranışları birbirinden pek farklı değildir. Böyle bir kişinin karakteri uzlaşmaz ve acımasızdır - kadınlar saldırganlıklarını sözlü olarak gösterirken, başka bir kişiyi sözlü ve ahlaki olarak küçük düşürürken, erkekler fiziksel güç gösterir.

Baskıcı bir kişi her alanda ve her ilişkide karşınıza çıkabilir - profesyonel (bu tür insanlar için "patron bir zorbadır" derler), aile, aşk vb. Despotizm, bir başkasının isteklerini, özgürlüğünü, haklarını ve kişisel sınırlarını göz ardı ettiği için tüm ilişkileri ortadan kaldırır.

Psikologlar, belirli olaylar ve koşullar altında bir kişide despotizmin "uyandığını" belirtiyor. Yani bu, bir kişinin despot olarak doğmadığı, ancak dış faktörlerin - çoğu durumda toplumun - etkisi altında böyle hale geldiği anlamına gelir.

İnsanların despotizm, saldırganlık ve hükmetme arzusu göstermesinin birkaç nedeni:

-Yüksek benlik saygısı ve özgüven

-Eski şikayetler ve olumsuz geçmiş deneyimler

-Ebeveynlik ve çocuk-ebeveyn ilişkilerindeki hatalar

-Yetişkinlerin dikkatini çekmekte zorlanıyor (özellikle ailenin çok çocuğu varsa)

-Zorbalık, akranları tarafından sık sık aşağılanma

-Çocuğa yönelik şiddet eylemleri veya çocuğun şiddete tanık olması

-Çocukluk çağı travmaları, şiddetli stres.

Sıradan bir tanıdığın despot olduğu ortaya çıkarsa, iletişimi en aza indirmek veya tamamen durdurmak en iyisidir. Ancak aile ilişkilerinde bir despotla karşı karşıya kalırsanız, o zaman evdeki bir zorbanın uygunsuz davranışlarına maruz kalmamak için sabırlı olmanız gerekecektir.

  1. "Keskin köşelerden" kaçınmaya çalışın, en "acı verici" konulara değinmeyin, durumu bir kez daha ağırlaştırmayın, hangi eylemlerin bir çatışmayı tetikleyebileceğini biliyorsanız, bunları yapmayın.
  2. Kişisel sınırlarınızı belirlemeyi öğrenin. Size hakaret etmeye, şantaj yapmaya veya sizi manipüle etmeye başlarlarsa, sakin bir şekilde size böyle davranamayacaklarını söylemek en iyisidir, diyaloğu ancak saldırgan davranışını değiştirdiğinde devam ettirebilirsiniz ve ardından çatışmanın olduğu yeri terk edin.
  3. Sakin olun ve saldırganlığa saldırganlıkla karşılık vermeyin. Manipülatörün amacı sizi kızdırmak, despotun ihtiyaç duyduğu duyguları göstermeye zorlamak ve savunmasız hale getirmektir. Sakin olun ve uzaklaşın.

Halka açık bir yerde bir despotla şans eseri karşılaşmanız, birkaç saat boyunca dengenizi bozabilir. Ancak evdeki bir zorbayla yaşıyorsanız, bu yaşam "rejimi" psikolojik sağlığınıza zararlıdır.

Saldırganlığa direnmek zordur; bunu yapmak için kişisel sınırlarınızı korumayı, arzularınızı açıkça bilmeyi ve değerinizi anlamayı öğrenmeniz gerekir.

Nadir durumlarda, despotun kendisi de "ıslah yolunu" seçmeye hazırdır; çoğu zaman bu tür insanlar, tavırlarıyla başkalarının hayatlarını mahvettiklerinin farkına bile varmazlar.

Bir psikolog, sağlıklı bir ilişkinin yeniden kurulmasına yardımcı olabilir, ancak yalnızca her iki tarafın da bunu istemesi durumunda. Ancak "boş bir duvara" çarpmanız gerekiyorsa, saldırganla ilişkinizi bitirmek daha iyidir.

Despotizm ve despot hiçbir zaman iyi bir şeye yol açmaz.

Despot, sevdikleri üzerinde sınırsız güç elde etmeye çalışan kişidir.

Kendisi bunu şefkat veya sevgi olarak algılar. Ancak sevdiği birini bağımsızlığından tamamen mahrum etme çabasıyla kendi özgürlüğünü hiçbir şekilde sınırlamaz. Bu, bir despotun hiçbir zaman başkalarının duygu ve arzularını düşünmemesi, yalnızca kendi görüşünün doğru olduğunu düşünmesiyle açıklanmaktadır.

Çoğu durumda, bu tür davranışlar derin komplekslerin veya zihinsel travmanın varlığının bir sonucudur. Ve bu ne etrafındakileri ne de despotun kendisini mutlu etmektedir. Bu nedenle, bu sorunun çözümünü o kişi ve kişilerden uzaklaşıp derhal nitelikli bir psikoterapiste emanet etmek daha iyidir.

***

İslam, dünya görüşü, hayata bakış açısı ve sosyal sistem alanında insanları birliği, kardeşliği, temel haklarda herkesin eşitliğini korumaya zorunlu kılan ve aynı zamanda insanlar arasında dil, mezhep temelli ayrımları kategorik olarak reddeden bir tevhid dinidir.

İslam, siyasi ve sosyal, ahlaki ve maddi, din, ırk ve sınıf ayrımı yapmadan, tüm insanların saygıya layık olduğunu bildirmiş ve insana diğer tüm canlıların üstünde bir yer vermiştir.

İslam'ın insana gösterdiği yüksek saygı sayesinde müslümanlar, tarih boyunca temas ettikleri toplumlara adaleti, özgürlüğü, hoşgörüyü ve hayırseverliği getirmiş ve getirmeye devam etmektedir.

İslam'a göre bir başkasının, kâfir bile olsa, malı, canı ve namusu dokunulmazdır.

Sıkıyönetim altında bile, çatışmalara doğrudan karışmayan kişilere, kadınlara, yaşlılara ve çocuklara dokunmak yasaktır. Vuruşma hukuku vardır.

Tüm toplumun yararına olsa bile, bir bireyin haklarını ihlal etmek veya çiğnemek de imkansızdır.

Bir bireyin hakları, tüm insanların hakları kadar saygı görür ve yüceltilir.

İslam, kimden gelirse gelsin ve ne maksatla olursa olsun her türlü zorbalığı, despotluğu reddetmiştir.

-Olur olmaz yemin eden, aşağılık, daima kusur arayıp iğneleyen, durmadan laf götürüp getiren, iyiliği hep engelleyen, saldırgan, günahkâr, huysuz ve kaba, üstelik karakteri bozuk kimselere, serveti ve çocukları var diye sakın boyun eğme. / Kalem Suresi 10-14

****

Ey nefsim! Deme, “Zaman değişmiş, asır başkalaşmış. Herkes dünyaya dalmış, hayata perestiş eder, derd-i maişetle sarhoştur.” Çünkü ölüm değişmiyor. Firak, bekaya kalb olup başkalaşmıyor. Acz-i beşerî, fakr-ı insanî değişmiyor, ziyadeleşiyor. Beşer yolculuğu kesilmiyor, sür’at peydâ ediyor.

Hem deme, “Ben de herkes gibiyim.” Çünkü herkes sana kabir kapısına kadar arkadaşlık eder. Herkesle musibette beraber olmak demek olan teselli ise, kabrin öbür tarafında pek esassızdır.

Hem kendini başıboş zannetme. Zira şu misafirhane-i dünyada, nazar-ı hikmetle baksan, hiçbir şeyi nizamsız, gayesiz göremezsin. Nasıl sen nizamsız, gayesiz kalabilirsin? / Risale-i Nur Külliyatı, Sözler, On Dördüncü Söz, Hatime’den

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
4 Yorum