Başsavcılıktan 'Fransız işgalinde olan Hatay'da ezan Türkiye'ye dahil olunca yasaklandı' kararı

Başsavcılıktan 'Fransız işgalinde olan Hatay'da ezan Türkiye'ye dahil olunca yasaklandı' kararı

İmam Halil Konakçı'nın geçtiğimiz günlerde yaptığı konuşma sırasında Hatay hakkında kullandığı sözler gündem olmuştu. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı gündem olan olaylarla ilgili kararını verdi

Geçtiğimiz günlerde yaptığı bir konuşma esnasında Hatay hakkında, "Fransızlar varken Hatay'da ezan okunuyordu. Hatay Türkiye'ye katıldı ilk iş ezan yasaklandı. Fransız'ın yapamadığı zulmü bu topraklarda yaptılar" sözleri gündem olan Konakçı hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulmuştu.

SORUŞTURMA YAPILMASINA YER YOK

Yapılan suç duyurusu ardından konuyla ilgili kararını veren Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, gündem olan sözlerle alakalı olarak soruşturma yapılmasına gerek duymadı.

Kararda “İddiaların soyut ve genel nitelik arz ettiği, somut bir bilgi, belge ve delile dayanmadığı” belirtildi. Kararda, “dosyadaki mevcut bilgi ve belgelere göre söz konusu iddiaların soruşturma açılmasını gerektirecek nitelikte olmadığı” ifadeleri yer aldı.

KONAKÇI NE DEMİŞTİ?

Konakçı'nın tartışmaya sebep lan sözleri şöyle:

“Hatay’ın çoğunluğu Arap’tır. Kürt ve Arap kardeşlerimiz var orada. Hala da öyle. O zaman da öyleydi. 1938’e kadar Fransız işgalindeydi. ‘Sınırın içinde mi kalsın dışında mı kalsın’ tartışmaları vardı. Ezan yasağı 1932’de geldi.

Fransızlar, ezanı Hatay’daki Müslüman köylerinde, camilerinde yasaklamadılar.

Yine Fransız işgalindeki Hatay merkezinde, köylerinde ezan ‘Allahü ekber’ diye okundu 1938’e kadar. 1938’de Hatay Türkiye topraklarına katıldığında ilk yapılan iş ezanın yasaklanması oldu. Yani Fransız’ın yapmadığı zulmü bu topraklarda yaptılar.”

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum