Başarının sırrı çok çalışmak

Başarının sırrı çok çalışmak

Boydak Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Boydak, başarılarının arkasında çok çalışmanın ve marka olmanın yattığını söyledi.

Özellikle mobilya sektöründe sık sık adından söz ettiren Boydak Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Boydak, başarılarının arkasında çok çalışmanın ve marka olmanın yattığını belirtirken, kardeşi Memduh Boydak da gençlere, eğitimini yarıda bırakıp ticarete atılan herkesin başarılı olamadığını, Bill Gates ve Hacı Boydak'ı örnek almamalarını salık vererek eğitime ve öğrenmeye büyük önem vermelerini tavsiye etti.

Boydak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Boydak ve Boydak Holding Üst Düzey Yöneticisi Memduh Boydak, Boydak ailesinin ticaretteki başarısından örnekler vererek, başarılarının sırlarını anlattılar.

Hacı Boydak, eğitim hayatını orta okuldan sonra bırakıp ticarete atıldığını ve babası ile amcasının kurduğu işyerinde çalışmaya başladığını belirterek, ''Babam ve amcam 1980'li yılların başında ortaklıklarını ayırmak istediler. Ancak ben ve amca çocuklarımız Şükrü ve Yusuf beyler bu ayrılığı istemiyorduk. Babalarımıza, işleri bize devretmelerini önerdik, babam ve amcam da kabul etti. Böylece biz amca çocukları olarak omuz omuza verip işleri geliştirdik'' diye konuştu.

Babalarından işleri devraldıklarında 500 metrekarelik bir işyerinde 50 çalışan bulunduğunu, şimdi ise on binlerce metrekareyi bulan fabrikalarda 11 bin 500 çalışanı istihdam ettiklerini ifade eden Hacı Boydak, şöyle devam etti:

''Şu an, 80 ülkenin üzerinde ülkeye mobilya ihracatımız var. En çok ihracatı İtalya'ya yapıyoruz. Almanya, Amerika, Yunanistan gibi Avrupa ülkelerine daha çok ihracat yapıyoruz. Bu yıl 4 milyar lira ciro bekliyoruz. Bu ciro rakamı ve 11 bin 500 çalışan, büyük bir rakam gibi görünebilir ama dünya ölçeğine baktığımızda, rakamlarımız çok küçük.

Amerika'daki bir şirketin cirosu Türkiye'de ilk 500'e giren firmaların tamamının cirosunun iki katına çıkabiliyor. Kahve markası veya hamburger markası bizden çok fazla, 15-20 milyar dolar ciro yapıyorlar. Bizim, çok daha fazla çalışmamız gerekiyor. Bizim ne petrol ne doğalgaz ne de başka gelirlerimiz var.

Dolayısıyla bizim üretmekten, ihracat etmekten ve istihdam etmekten başka çaremiz yok. Onun için hep birlikte çalışacağız. Bu rakamları daha yukarıya çıkaracağız. Biz Boydak ailesi olarak bunun bilincindeyiz. Ekip arkadaşlarımızla birlikte şirketimizi daha çok üreten ve istihdam sağlayan şirket haline getirerek ülke ekonomisine daha çok katkı sağlayacağız.''

Hacı Boydak, kriz dönemlerinde pek çok aile şirketinin yaşadığı sıkıntıları yaşamadıklarını kaydederek, ''Kardeşlerimizle, amca çocuklarımızla, ortaklarımızla birbirimize sımsıkı sarılarak krizleri atlattık. 1994 krizi bize, bazı ara malzemeleri kendimizin üretmesi gerektiğini gösterdi. Biz de böyle yaptık'' dedi.

Ticarete atılmak uğruna eğitimini yarım bıraktığını, ancak geçen zaman içinde bunun eksikliğini hissettiğini vurgulayan Hacı Boydak, ''Öğrenmenin yaşı yoktur. Ben de eğitimimi mümkün olduğu kadar devam ettiriyorum ve yabancı dil eğitimi alıyorum. Kendimi geliştirmeye çalışıyorum'' diye konuştu.

-''BİLL GATES VE HACI BEY'E ÖZENMEYİN''-

Boydak Holding Üst Düzey Yöneticisi Memduh Boydak da, gençlerin eğitime ve öğrenmeye büyük önem vermeleri tavsiyesinde bulunarak, ''Yönetim Kurulu Başkanımız Hacı bey, eğitimini yarım bırakıp, ticarete atıldı ve amca çocuklarımızla birlikte, babamızla amcamızın işlerinin başına geçti. Birlikte işleri geliştirip büyüttük. Ancak şimdi Hacı bey de, eğitimini devam ettiriyor'' diye konuştu.

Dünyadaki gelişmeleri takip etmek için eğitimin ve öğrenmenin büyük önem taşıdığını ifade eden Boydak, şöyle devam etti:

''Eğitimini yarım bırakıp ticarete atılarak başarılı olan birkaç kişi, gençlere örnek olmasın. Örneğin, eğitimini yarım bırakıp bilgisayar sektöründe ticarete atılan Bill Gates, dünyanın 7 milyarlık nüfusu içinde bir tane. Türkiye'nin 73 milyonluk nüfusu içinde de, Yönetim Kurulu Başkanımız Hacı Boydak bir tane. Bunlar uç örnekler. Bu uç örneklerin başarıları, herkes için de gerçekleşir diye bir kural yok. O nedenle, başarılı olmak isteniyorsa, kendinizi eğitmeniz, gelişmeniz ve dünyayı takip etmeniz gerekiyor.''

-''YEREL DEĞERLERİMİZLE, KÜRESEL DÜŞÜNÜYORUZ''-

Boydak Holding'in başarısında, ailevi değerler ile kurumsal değerlerin çok etkili olduğunu bildiren Memduh Boydak, ''Bu iki değeri birlikte harmanlayıp, bir disiplin içinde uyguluyoruz. Başarı da böyle geliyor. Dünya ölçeğinde de, yerel değerlerimizle, küresel düşünüyoruz'' dedi.

İş dünyasında başarılı olabilmek için bazı kriterlere büyük titizlik gösterilmesi gerektiğinin altını çizen Boydak, şunları kaydetti:

''Ailevi değerler arasında sayabileceğimiz paylaşma kültürü, ailevi değerlerin başında geliyor. Alçak gönüllü olmak, ahlaki değerlere bağlılık, ortak haklarına saygı, ailevi değerleri tamamlıyor. Prensibimiz ise önce karşındakinin hakkını vermektir. Bu ailevi değerler, liderlik, ekip çalışması, profesyonellik, sürekli iyileştirme, tüketici trendlerini takip, dünyayı takip, kalite bilinci, markalaşma, tasarım, insan kaynakları, satış sonrası hizmet, yeni kuşakların işe adaptasyonu gibi kurumsal değerlerle de bütünleşince, başarı geliyor.''
 
Memduh Boydak, Boydak Holding olarak Çin'le ve Avrupa'yla büyük bir rekabet içerisinde bulunduklarını da bildirerek, ''Bu rekabette gücümüzü, ortaklıktan alıyoruz. Birlik ve beraberlikte rahmet, ayrılıkta ise zulüm vardır'' diye konuştu.
Dünya Bülteni