Ayasofya'nın kilise 'Taraf'ında yer aldılar

Ayasofya'nın kilise 'Taraf'ında yer aldılar

"Hıristiyan vatandaşların rencide olacağının" iddia edildiği haberde Müslümanların rencide olduğuna değinilmedi

Risale Haber-Haber Merkezi
 
Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in, Ayasofya Müzesi’nin cami yapılması talebiyle ilgili, “Orası bir İslam mabedidir. Müze değildir. Ayasofya kilise de değildir” sözlerine en çok Taraf gazetesi şaşırdı.
 
"Ayasofya meğer kilise değilmiş" başlığı ile verilen haberde Ayasofya'nın müze olarak kalmasını isteyen tarihçilerin görüşlerine yer verildi.
 
"Hıristiyan vatandaşların rencide olacağının" iddia edildiği haberde Müslümanların rencide olduğuna değinilmedi.
 
Haber şöyle:
 
Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez katıldığı bir televizyon programında, Ayasofya’nın ibadete açılmasıyla ilgili soruları yanıtlayarak, “Ayasofya, bu milletin, bu medeniyetin, bu tarihin aslında bütün dünyada önemli olan sembolik değeri çok yüksek olan bir İslam mabedidir. Müze değildir. Ayasofya kilise değildir. Ayasofya, Fatih Sultan Mehmet’in hatta bütün Müslümanların ortak bir mabedidir” dedi. 
 
Ayasofya’nın müze olarak kalmasını isteyen pek çok tarihçi, akademisyen bu konuda çalışmalar yürütüyor. Bu isimlerden biri olan Tarih Vakfı’ndan Münevver Eminoğlu Taraf’a konuştu.
 
HER İKİ DİN İÇİN DE ÖNEMLİ
 
Eminoğlu, “Ayasofya’nın yapılma amacı onun kilise olması. Geçmişte de bin yıl boyunca kilise olarak, yaklaşık 600 yıl cami olarak, son 90 yılda da müze olarak hizmet verdi. İnsanlığın ortak mirası. Müslümanlar için sembolik değeri olduğu kadar Hıristiyanlar için de sembolik anlam taşıyor. Herkes yüklediği değeri içinde saklamalı’’ dedi.
 
Söz konusu açıklamanın Hıristiyan vatandaşları rencide edebileceğini vurgulayan Prof. İştar Savaşır ise şunları dile getirdi: “Öncelikle, bu açıklama hem tarihsel hem de teolojik olarak sorunlu. Ayasofya, her iki din için benzer öneme haiz. Küresel dünyada dinler üzerinde hiyerarşi kurmak yakın coğrafyamızdan da anlayabileceğimiz gibi oldukça tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Türkiye söylem bazında olsa dahi dinler arasında çatışmaya sebebiyet vermemeli. Ayasofya’nın müze olarak dünyaya Türkiye tarafından sunulması en rasyonel çözümdür.’’ 
 
ayasofya_banner.jpg

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
3 Yorum