Acaba bu musibet umumî midir, yoksa onlara mı mahsustur?

Acaba bu musibet umumî midir, yoksa onlara mı mahsustur?

Günün Risale-i Nur dersi

Bismillahirrahmanirrahim

Sonra sâmi, "Münafıklar şu musibetin çıkmaz sokağına girdiklerinde ne gibi bir tedbirde bulundular?" diye kendi kendine düşünmeye başlarken, Kur'ân-ı Kerim düşünmeye ihtiyaç bırakmadan ﴾ يَجْعَلُونَ اَصَابِعَهُمْ فِۤى اٰذَانِهِمْ مِنَ الصَّوَاعِقِ حَذَرَ الْمَوْتِ 1 ﴿ diye onlara bir melce, bir kurtuluş çaresi kalmadığına işaret etmiştir.

Hattâ boğulan adam denizin ortasında bir ot parçasına iltica ettiği gibi, bunlar da şaşkınlıklarından parmaklarının ucunu değil, parmaklarının tamamını kulaklarına sokuyorlar. Sanki onların musibetleri dehşet kırbacıyla kendi ellerine vuruyor, onlar da acısından parmaklarını ceplerine değil, şaşkınlıklarından kulaklarına sokuyorlar. Hülâsa, saikanın isabetinden kurtulmak zannıyla yaptıkları şu eblehâne hareketlerden, onların ne oldukları anlaşılır.

Sonra sâmiin zihnine gelir ki: Acaba bu musibet umumî midir, yoksa onlara mı mahsustur? Buna karşı Kur'ân-ı Kerim ﴾ وَاللهُ مُحِيطٌ بِالْكَافِرِينَ 2 ﴿ demiştir. Yani bu musibet, onların nimetlere karşı yaptıkları küfranın cezasıdır. Allah onları bu musibetle tecziye eder. Çünkü onlar cumhur için vaz edilen kanun-u İlahîden huruç etmişlerdir.

Sonra sâmi, "Ra'dın şiddetine mukabil berkin onlara bir faidesi olmadı mı?" diye nefsiyle konuşurken Kur'ân-ı Kerim ﴾ يَكَادُ الْبَرْقُ يَخْطَفُ اَبْصَارَهُمْ 3 ﴿ cümlesiyle, berkin onlara bir faidesi değil, bilâkis ışığıyla onların gözlerini hemen kör edecek kadar bir şiddet göstermektedir, diye sâmie cevap vermiştir. Âdetâ ra'd kulaklarına, berk de gözlerine ilân-ı husumet etmişlerdir.

Dipnot-1: "Yıldırımlardan ölmek korkusuyla parmaklarını kulaklarına tıkarlar." Bakara Sûresi, 2:19.
Dipnot-2: "Allah, inkârcıları tamamen kuşatmıştır." Bakara Sûresi, 2:19.
Dipnot-3: "Şimşek sanki gözlerini çıkaracakmış gibi çakar." Bakara Sûresi, 2:20.

Bediüzzaman Said Nursi
İşârâtü'l-İ'câz