650 bin teknikere mühendislik yolu açılıyor

650 bin teknikere mühendislik yolu açılıyor

YÖK tarafından hazırlanan projeye göre 2 yıllık yüksekokul mezunu teknikerler eğitim programından geçirilerek 4 yıllık diploma alacak

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), 2 yıllık meslek yüksekokulu mezunu teknikerlere mühendislik yolu açacak bir proje başlattı. Hayat Boyu Öğrenme Projesi kapsamında 2 yıllık yüksekokuldan mezun olan 650 bin kişi, işlerinin başında hazırlayacakları projelerle lisans diploması alabilecek. Projeden, özellikle meslek teknik yüksekokulu mezunları ile sağlık meslek yüksekokulu mezunları yararlanacak. YÖK, 2 yıllık meslek yüksekokullarından mezun olan 650 bin kişinin, herhangi bir üniversiteye devam etmeden, 4 yıllık fakülte mezunu olmalarını sağlayacak.
Hayat Boyu Öğrenme Projesi adı verilen uygulama kapsamında, ön lisans diploması olan mezunlar, eğitim programından geçirilerek lisans diploması elde edecek. Projeyle, kamu ve özel sektörde çalışan ön lisans mezunlarının eğitim kalitelerinin artırılması ve nitelikli iş gücünün sağlanması hedeflenecek.

Yurtdışı eğitimi
YÖK, hayat boyu eğitim konusunda çalışmalarına hız verdi. Proje kapsamında 2 yıllık yüksekokul ve teknik okul mezunu olanlara yurtdışında ve yurtiçinde eğitim verilmesi öngörülüyor.
Projeye göre; bu kişilere öncelimle eğitim yoluyla okumaları gereken dersler bildirilecek ve bu derslerde belirli bir miktar kredi kazanmaları istenecek. YÖK tarafından saptanacak kredi miktarına ulaşan 2 yıllık okul mezunlarına, 4 yıllık fakülte diploması verilecek. Böylece, meslek ve teknik okul mezunlarının iş gücü nitelikleri yükseltilecek. Kendi alanlarında son teknolojik gelişmeleri, yeni bilgileri öğrenecek. Bu sistem, İngiltere ve ABD’de uygulanıyor. Bu eğitimlerden geçenler, 4 yıllık lisans mezunu sayılıyor.
Milliyet